Kodomo no hi – Barnens dag i Japan

I Japan firas Barnens dag, Kodomo no hi, den 5 maj och är en hyllning till alla barns, framför allt pojkars, personlighet, hälsa och lycka. Det är också en dag då man visar tacksamhet mot alla mammor. Helgdagen är en av de mest firade i Japan och ingår i den så kallade Golden Week, veckan mellan 29 april och 5 maj där flera helgdagar ingår. 200px-Koinobori4797

Barnens dag är en mycket populär högtid för barn i Japan. Från början var detta pojkarnas dag. Det finns även flickornas dag, som firas den 3 mars. Efter andra världskriget ändrades dagen till att bli Barnens dag. Trots det finns många seder och symboler kvar från tiden då det var pojkarnas dag.

Familjer som har söner sätter upp Koinobori, vimplar eller vindstrutar som föreställer koi-fiskar, karpar, utanför huset. Anledningen till att karpen har valts som symbol för barnens dag är att det är fiskar som simmar uppströms och till och med hoppar upp i små vattenfall. Föräldrar vill gärna att deras barn ska vara starka och beslutsamma som karpar.

Familjer sätter även upp gogatsu-ningyo, dockor som föreställer samurajer, inomhus. Detta för att driva bort onda andra och för att sönernas framtid ska bli bra. Barnen brukar bada syobuyu, ett bad med flytande irisblad i vattnet. Irisblommor symboliserar styrka därför dekoreras hemmen även med irisblommor som ska hålla ondskan borta. Irisbladen lär även främja god hälsa.

Barnens dag firas självklart även med godsaker som kashiwamochi, en rund riskkaka, mochi, fylld med anko, en söt pasta på azukibönor insvepta i ekblad, eller chimaki, söta riskakor insvepta i bambu- eller irisblad. Ekbladen symboliserar rikedom.

Såväl karpar, samurajer, iris, ek som bambu symboliserar styrka.

Fram till 1948 firades 5 maj som en av fem årstidsfestivaler och markerade början på den regniga årstiden. Efter 1948 är dagen en helgdag och barnen är lediga från skolan.

Både i Stockholm och Göteborg arrangeras ofta Kodomo no hi-evenemang. I Stockholm på Östasiatiska museet. I Göteborg i Botaniska trädgården.

 

Källor:
http://japanguide.se/fakta/nationella-helgdagar/
http://www.japanesejoy.com/koinobori-song/
http://japan.swea.org/wp-content/uploads/sites/50/2013/09/201305SWEAJapan_Nyhetsbrev_Maj20131.pdf
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kodomo_no_hi

1 comment for “Kodomo no hi – Barnens dag i Japan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *