Brännässlans nytta tycks vara oändlig

Nyttiga nässlor Foto: Mikael Ahlström

Nyttiga nässlor
Foto: Mikael Ahlström

Den första söndagen i maj är det nässlans dag. Förr i tiden var nässlan i viss mån en livlina vid den här tiden på året, på våren, då matförråden sinat och inget annat ännu hunnit växa upp. 

Nässlan har också under årtusenden varit en viktig spånadsväxt. Stjälken användes för att producera garn, tråd, rep, vävnader och papper. Nässlor rötades (syrefri nedbrytning) och bearbetades till fibrer precis som man gör med lin. Fibrerna är mycket korta och svåra att spinna, men blandades ibland ut med lin. Nässelfibrerna spanns till ett fint tyg. Roten användes ibland till textilfärgning.

Nässlan värdväxt för fjärilar
För att hålla mal och skadeinsekter borta kan man ha en nässla i en blomkruka. Brännässlor kan även användas till gödning av andra grödor. Man lägger nässlor i vatten och låter det dra några dagar. Dessutom är brännässlan värdväxt för flera insekter, inte minst fjärilar som nässelfjärilen och kartfjärilen.

Nässlor brukar finnas överallt när man inte vill ha dem. Men när man vill plocka dem är de plötsligt svåra att hitta. Leta där jorden är fet och näringsrik. Ha gärna handskar och en sax i beredskap så att plockningen går snabbt och smärtfritt.

Runt månadsskiftet april/maj när skotten tittar upp ur marken kan den första skörden skördas. Men det går även att knipsa av den översta bladställningen när nässlan vuxit till sig.

Undvik att plocka nässlor vid gödselstackar, vägkanter och intill åkrar. De nässlorna kan innehålla gifter och alltför mycket kväve.

Många nyttiga ämnen
Nässlan är en gammal medicinalväxt som innehåller många nyttiga ämnen. Enligt skogsskafferiet.se är nässlor mycket rika på C-vitamin (särskilt tidigt på våren). Innehåller även järn, kalcium, fosfor, kisel, mangan och svavel. Brännässlan är även relativt proteinrik.

Nässelblad kan användas i varmrätter på samma sätt som spenat. Om du vill pröva att göra något av nässlor kan vi rekommendera detta pestorecept som vi hittat på Husmor Lisas blogg. Nässlor kan även användas i brödbak och kokas nässelsoppa på. Här är ett recept på nässelsoppa.

Torkade blad kan användas till örtte samt malas till mulivitaminpulver (ha på mackan, i müsli etc) vilket antas ge förstärkt immunförsvar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *