Den första söndagen i maj firar vi nässlans dag

Paj, pesto och te av nässlor kanske vi kan tänka oss. Men nämner jag dessert kanske det börjar klia i halsen. Nässlor kan användas i de flesta maträtter. Och nu är det läge för vårens första nässelsoppa, gärna med ägghalvor i, smakrik och nyttig. Förresten, varför inte pröva en pesto på nässlor. Här har vi hittat ett recept på pesto med ramslök på Husmor Lisas blogg.

Nässelsoppa Foto: Lena Ahlström

Nässelsoppa Foto: Lena Ahlström

Nässlan är en gammal medicinalväxt som innehåller många nyttiga ämnen. Enligt Aftonbladet ”innehåller nässlan vitaminer som karotin (A-vitamin), kalk, kisel, garvämnen, organiska syror, järn, klorofyll och glucokinin. Därtill stimulerar den ämnesomsättningen och är bra mot oren hy och hudsjukdomar.”

Nässlan har även använts som ämne i mjukgörande krämer, schampo och växtgödning.

Brännässlans nyttor tycks vara oändliga
I gamla tider var nässlan i viss mån en livlina vid den här tiden på året, på våren, då matförråden sinat och inget annat ännu hunnit växa upp.

Nässlan har också under årtusenden varit en viktig spånadsväxt. Stjälken användes för att producera garn, tråd, rep, vävnader och papper. Nässlor rötades (syrefri nedbrytning) och bearbetades till fibrer precis som man gör med lin. Fibrerna är mycket korta och svåra att spinna, men blandades ibland ut med lin. Nässelfibrerna spanns till ett fint tyg. Roten användes ibland till textilfärgning.

Nässlan värdväxt för fjärilar
För att hålla mal och skadeinsekter borta kan man ha en nässla i en blomkruka. Brännässlor kan även användas till gödning av andra grödor. Man lägger nässlor i vatten och låter det dra några dagar. Dessutom är brännässlan värdväxt för flera insekter, inte minst fjärilar som nässelfjärilen och kartfjärilen.

Nässlor brukar finnas överallt när man inte vill ha dem. Men när man vill plocka dem är de plötsligt svåra att hitta. Leta där jorden är fet och näringsrik. Ha gärna handskar och en sax i beredskap så att plockningen går snabbt och smärtfritt.

Nässlor

Brännässlor Foto: Mikael Ahlström

Runt månadsskiftet april/maj när skotten tittar upp ur marken kan den första skörden skördas. Men det går även att knipsa av den översta bladställningen när nässlan vuxit till sig.

Undvik att plocka nässlor vid gödselstackar, vägkanter och intill åkrar. De nässlorna kan innehålla gifter och alltför mycket kväve.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *