Högtider att uppmärksamma från 23 april till 3 maj

Men vart tog våren vägen…? Om en dryg vecka är det maj – så varmare tider stundar, kan vi lova. Under tiden får vi glädja oss åt att det finns många högtider att uppmärksamma. Ett exempel är att det på söndag är 76 år sedan Tyskland kapitulerade i Italien i slutfasen av Andra världskriget – och då kan vi laga goda italienska rätter som till exempel pasta med skaldjur (pasta frutti di mare), aubergine med grönsaker och svamp (verdure ripieni) som för- respektive mellanrätt samt en chokladkaka (chocolate salami roll). På torsdag är det internationella dansdagen och vad kan väl passa bättre då än Kalvdans en svensk dessertklassiker. Åtta länders nationaldagar finns bland annat också att uppmärksamma och faktiskt ytterligare ett nyår. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

Dans är hälsosamt – den 29 april är det dansens dag. Här dansar Folkdansgillet Kedjan – som fyller 100 år i år – i lettiska Sigulda. Foto: Lettiska kulturcentret

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 23 april
Saint George’s Day* – firas i England, till minne av landets skyddshelgon Sankt Görans död denna dag 303. Detta är dagen för hjältar och drakar.
– Barnens dag, Nisan*, Turkiet
– Världsbokdagen* (UNESCO) – denna dag uppmärksammar Unesco böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Böcker är ett av våra allra mest effektiva verktyg för att arbeta för fattigdomsbekämpning och fredsbyggande, och målet med Världsbokdagen är att uppmuntra författare och kämpa mot analfabetism. Den 23 april är minnesdagen för flera stora författare; Shakespeare, Laxness, de la Vega med flera. ”Låt oss ta upp våra böcker och pennor. De är våra mest effektiva vapen” – Malala Yousafzai, mottagare av Nobels Fredspris 2014. På Unescos hemsida kan du läsa mer om Världsbokdagen.


Lördag 24 april
– Årsdagen av folkmordet på armenier och andra kristna i Osmanska riket år 1915*.


Söndag 25 april
– Den 25 april 1945 kapitulerade Tyskland i Italien*. Dagen är en helgdag som firas på lite olika sätt beroende på hur engagerad man är i politiken. Men äter gör alla. Här tipsar vi om recept på pasta med skaldjur (pasta frutti di mare), aubergine med grönsaker och svamp (verdure ripieni) som för- respektive mellanrätt samt en chokladkaka (chocolate salami roll) som efterrätt eller till kaffet.
– Festa di San Marco * – Venedigs skyddshelgon San Marco – evangelisten Markus firas med olika festligheter. Dessutom ger venetianska män en röd rosenknopp till sin käresta – och så äter man Risi e Bisi. Läs mer om allt detta och se receptet här.
Palmsöndag (ortodoxa). Dagen firas till minne av när Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Palmsöndagen inleder stilla veckan.
– Mahavir Jayanti, Mahaviras födelsedag (jainister) – Mahavira var en indisk vishetslärare och grundaren av jainismen. Jainismen har en hel del gemensamt med buddhismen, men har ett ännu större fokus på ahimsa, ickevåld. Munkar och nunnor inom jainismen gör sitt yttersta för att undvika att döda ens de minsta livsformer, exempelvis genom att sopa marken framför sig där de går. Vissa jainistiska munkar går också himmelsklädda, det vill säga nakna, som ett sätt att övervinna alla begär till materiella ting – även kläder, berättar Multireligiösa almanackan.

Hanami – Körsbärsblommans dag i Botaniska trädgården i Göteborg arrangeras inte år 2021. Laga körsbärsblommeris – Sakura gohan – dagen till ära.


Måndag 26 april
Tanzanias nationaldag. Färgstarka bönor äter man i Tanzania till kokt ris, men de är också goda att servera som ett annorlunda tillbehör till kötträtter. I helaTanzania äts chapati, ett bröd som förts till Tanzania av indier, och äts tillsammans med te, olika fyllningar, soppor och grytor. Man skrapar ofta upp de sista matresterna med brödet.
– Promenadens dag.*


Tisdag 27 april
Nederländernas nationaldag* – firar konungens födelsedag. Nederländernas kung firas med en orgie i orange. I Nederländerna hör den lilla pannkakan Poffertjes till det traditionella köket. Allt firas med dessa plättar, familjens födelsedagar liksom Konungens födelsedag den 27 april. En typisk nederländsk huvudrätt är Stamppot, en typ av pyttipanna som görs på potatismos, grönsaker och bacon eller korv. Jordnötskakor – pindakoekjes – är också självskrivna när det är fest i Nederländerna.
Amerikanska Sierra Leones nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1961.
Sydafrikas nationaldag* – firar de första demokratiska valen 1994. År, 2014,var det 20 år sedan de första fria valen hölls i Sydafrika. Sydafrikas nationalrätt är Bobotie, uttalas ba-boor-tea. Det är en utsökt blandning av smakrikt kött och frukt med en krämig gyllene yta
Togos nationaldag* – firar självständighet från det av Frankrike administrerade FN-mandatet 1960. Kultursmakarna förmedlar här recept på ett axplock maträtter med influenser från olika delar av Afrika.
Afghanistans nationaldag* – har firats till minne av aprilrevolutionen 1978 då kommunistpartiet tog makten. Qabili palau är Afghanistans nationalrätt.
– Theravadabuddhistiskt nyår, Sri Lanka, Thailand. Firas i tre dagar i samband med den första fullmånen i april. Här förmedlar vi ett vegetariskt recept på Daal, indisk gryta med röda linser.
Hanuman Jayanti – firar apgudens födelse, (hinduer). Kultursmakarna föreslår kikärtsgryta och gult kryddat ris som varmrätt denna dag.



Onsdag 28 april


Torsdag 29 april
– Dansens dag, eller den internationella dansdagen*. Det är hälsosamt att dansa – rena hälsokuren. Dagen firas runt om i hela världen på Jean-Georges Noverres födelsedag, han föddes den 29 april år 1727. I Sverige firas dansens dag genom att man uppmärksammar dansen i alla möjliga sammanhang. Kalvdans en svensk dessertklassiker kan passa denna dag.
Golden week börjar (Japan)*. Golden week, gyllene veckan, är fyra nationella högtider på rad på sju dagar i Japan.
– Skärtorsdag, (ortodoxa). Denna dag firas den heliga nattvardens instiftande. Det var den dagen Jesus åt sista måltiden med sina lärjungar. Och denna dag då Judas Iskariot förrådde Jesus så att han kunde gripas av Pontius Pilatus män. Den kristna Påsken firar livet och gamla traditioner.


Fredag 30 april
– Valborgsmässoafton* – firar vårens ankomst i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Valborgsfirandet inleder sommarhalvåret. I Sverige firar vi med att sjunga in våren, gärna vid en eld tillsammans med släkt och vänner. Kanske också genom att skåla med ett glas Champagne. Det lär motverka åldersrelaterade minnesproblem. Exempel på varmrätter som kan tillagas i förväg och bara värmas upp är Auberginegratäng med mozarella och parmesan och Squashpaj med rom.
– Glada Vappen* – På valborgsmässoafton vallfärdar Helsingforsborna till torget kring statyn Havis Amanda mellan Esplanadparken och Salutorget. Hängandes i selar från en lyftkran skrubbar ett gäng studenter sjöjungfrun med skurborstar och såpa så att hela fontänen kring henne fylls av skum. På slaget kl 18 förses hon med en studentmössa, startskottet för två dagars valborgsfest. Folkmassan förvandlas till ett hav av vita, eller något gulnande, studentmössor, flygande champagnekorkar och kramar och Glada Vappen till höger och vänster. Läs mer om: Glada Vappen! – Sverige (finlandabroad.fi). Varför inte testa Sima till finsk Valborg: Finsk Sima till Valborg – Recept – Tasteline.com
– Återföreningsdagen, Vietnam*
– Beltane eldfestival – fruktsamhetens högtid (wiccaner). Osäker år 2021 på grund av coronaviruset. Bel är en keltisk gud och Beltane är en urgammal keltisk högtid. Den tros vara en av de äldsta högtiderna, började på kvällen före 1 maj och markerade början på den keltiska sommaren. Elden associeras med sexuell passion, förvandling och förnyelse. Man tände eldar för att bränna bort det gamla för att nytt skulle kunna komma in. Man brukade hoppa över eld vid Beltane, för att välsigna ett förhållande eller bli fruktsam eller bränna sådant man vill bli av med. – Långfredag (ortodoxa) – En dag av sorg och stillhet då kristna minns Jesus lidande och att han dog på korset för människornas skull. Ortodoxa fastar.


Lördag 1 maj
– Första maj – firas i många länder*. Första maj-firandet är viktigt för Gunnel Nyman Gräff och Jan-Ewert Strömbäck har skrivit en bok om Första majs historia.
Marschallöarna firar konstitutionsdagen från 1979*
– Påskafton (ortodoxa) Under påskaftonsnatten börjar förberedelserna inför påskdagen. Påskafton brukar kallas dagen mellan liv och död. På påskaftonen äter många ägghalvor, lax och sill till förrätt och lammstek till varmrätt. Här tipsar vi om en variant på måltiden med lite extra sting i; ägghalvor med wasabirom och stenbitsrom till förrätt och Maries lammköttbullar i mustig tomatsås till varmrätt. Efteråt kan en svalkande hemmagjord mangoglass vara en bra avslutning.


Söndag 2 maj
– Pascha, påskdagen (ortodoxa) Firandet börjar sent på påskaftonen i den mörka kyrkan, som blir ljusare och ljusare när alla närvarande tänder sina ljus. Gudstjänsten handlar om att Jesus övervinner döden och återuppstår.
– Världsskrattdagen – Syftet med världsskrattdagen är att främja avsiktligt skratt och dess många helande fördelar. Alla vet att vi mår bra av kramar och av att skratta, men få inser hur värdefulla dessa enkla verktyg kan vara för att förbättra vårt dagliga välbefinnande. Skratt kan inte läka eller lösa något, men det kan hjälpa till att läka och lösa mycket. Dagen firas sedan 2005 och infaller första söndagen i maj.
Nässlans dag. Nässlan är en välkommen vårprimör att njuta av, en väldigt nyttig primör. Ta på dig handskar och plocka nässlor när de just kommit upp ur jorden eller plocka bara den övre delen om nässlorna hunnit växa till sig. Avnjut vårens i särklass godaste primör i form av en nässelsoppa, eller varför inte pröva en pesto på nässlor. Här har vi hittat ett recept på pesto med ramslök på Husmor Lisas blogg. Nässlans dag infaller första söndagen i maj.
Mors dag – i Portugal, Spanien, Ungern, Litauen, Moçambique och Rumänien som firar första söndagen i maj.


Måndag 3 maj
Polens nationaldag* – firas till minne av Polens första grundlag som skrevs på den 3 maj 1791. Polen var första landet i Europa att anta en demokratisk grundlag, för snart 230 år sedan. Polens nationalrätt sägs vara Bigos – här förmedlar vi två recept: ett snabbare och ett omsorgsfullt, nästan poetiskt, som tar tre dagar. Som efterrätt kan polska pannkakor med kvarg och russin passa bra.
Internationella dagen för pressfrihet (FN)* – Dagen är till för att uppmärksamma de som arbetar för en fri press, utvärdera hur pressfriheten ser ut i olika länder, understryka vikten av att värna om pressfrihet och för att hedra journalister som mördas, kidnappas eller utsätts för våld i sitt yrkesutövande. 2016 fyllde pressfriheten 250 år i Sverige. Sverige var det första landet i världen som införde en lag om tryckfrihet. Läs mer om det härPressad högrev kan passa på pressfrihetens dag.
– Annan dag påsk (ortodoxa)
– Annandag påsk, ”Thnahto” – de dödas vilodag, (syrisk ortodoxa). Detta är en dag för kyrkogårdsbesök. Man ber om Guds nåd för de avlidna och prästen håller korta mässor. Denna dag firas traditionellt som stor folkdag och symboliserar segern över döden. När Jesus begravdes på långfredagen besökte Han samtliga döda och ingav dem förhoppningar och barmhärtighet. Till följd av Jesus uppståndelse på påskdagen får de döda vila på annandagen som är alla dödas minnesdag. Enligt Syrisk-Ortodoxa tron får såväl de onda som de goda vila, även döda i helvetet blir befriade från sina straff just på denna dag.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *