En dag för hjältar och drakar

Den 23 april firas Sankt Georg av alla scouter över hela världen. Enligt legenden räddade denne riddaren en prinsessa och en stad från en hemsk drake. Även i Fisksätra tar ofta scoutkåren tillfället i akt och firar denna dag med fika, märkesutdelning och teater.

Sankt Georgsdagen firas världen över och runtom i Sverige samlas scouter denna dag för att minnas den tappre riddaren och helgonet Sankt Georg. Man vet inte så mycket om denne Sankt Göran, det vill säga Sankt Georg, men man tror att det var en riddare som levde på 200- och 300 talet. Ibland kallas han även för Sankt Jörgen eller Sankt Örjan. Troligen föddes han i nuvarande Turkiet och var officer i armén. Han lyckades omvända kejsarinnan Alexandra till kristendomen och därefter blev han gripen, torterad och dödad på order av kejsaren. Någon gång under sitt liv lyckades han också rädda en stad och dess prinsessa från en drake.

250px-VitaledaBolognaI Stockholm kan man se en staty som heter Sankt Göran och draken. Där är Sankt Göran Sten Sture d.ä. och draken den danske kungen Kristian I samt jungfrun endera Stockholm eller Sverige. Sankt Göran räknas till de fjorton nödhjälparna. Han tillbes vid fara, feber, ogynnsam väderlek och om mod och tapperhet.

Sankt Göran är skyddshelgon för England, Portugal, Katalonien, Litauen, Serbien, Montenegro, Georgien, Etiopien, London, Freiburg im Breisgau, Genua, Lod, Barcelona (Sant Jordi), Strumpebandsorden, Moskva och scoutrörelsen.

Många scoutkårer passar på att ha aktiviteter, ofta läser man legenden om Sankt Georg och draken, arrangerar en fest eller ett evenemang. Scoutkåren i Fisksätra är en av dessa som i dag firar dagen. De firar genom att några scouter spelar upp spelet om riddaren, draken och prinsessan. Sedan är det märkesutdelning och sist men inte minst blir det fika.

920736_4041014481971_631740377_oIMG_3439

IMG_1402IMG_3437

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *