Romernas nationaldag firas den 8 april

romernas_flagga

Romernas flagga

Romernas internationella dag (nationaldag) firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. 

Den 7-12 april 1971 samlades representanter från fjorton länder tillsammans med Indiens delegation, Världskyrkorådet och representanter från forna Sovjetunionen i London för att diskutera romernas framtid.

Initiativtagare bakom denna första internationella romska kongress var Grattan Puxon, Donald Kenrick, Mateo Maximoff och Jarko Jonavovic med flera.

Under mötet omvandlades den dåvarande Internationella zigenarkommittén till International Romani Union (IRU). Man beslutade att den 8 april skulle vara romernas internationella dag (nationaldag). De blågröna färgerna i flaggan hade antagits vid en kongress i Bukarest redan 1933. För att understryka romernas historiska koppling till Indien enades man om att lägga till ett hjul. Det röda hjulet symboliserar även vandringen från Indien samt romernas framåtskridande. Den blå färgen symboliserar himlen (andliga värden) medan den gröna färgen symboliserar jorden.

Vid kongressen antogs även en nationalhymn Gelem, gelem  (Jag vandrade och vandrade …). Melodin är traditionell och texten är skriven av Jarko Jovanovic.

Romsk mat är kryddstark. Här finns ett recept på Bokoli – romskt matbröd med sidfläsk/bacon. Britt-Inger Lundqvist i Skellefteå delar med sig av ett recept på Rumänska kåldolmar, som hon tycker kan vara en lämplig varmrätt på romernas dag.

Utbildningsmaterial till den som vill motverka antiziganism.

Detta händer i Malmö den 8 april.

Läs mer om hur Roma-dagen firas på minoritet.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *