100 000+ assyrier/syrianer i Sverige firar nyår 1 april

Akitufirare i Australien Foto: Melvyn Knype.

Akitufirare i Australien
Foto: Melvyn Knype.

Då firar assyrier världen över Akitu. Assyrier och syrianer tillhör samma folkstam och har sitt geografiska ursprung i forntidens Mesopotamien, som motsvarar delar av dagens Iran, Irak, Syrien och Turkiet. I Sverige lever idag över 100 000-120 000 assyrier/syrianer.

Assyrier/syrianer/kaldéer är en kristen folkgrupp från Mellanöstern. De är ursprungligen från de områden som i dag hör till Turkiet, Syrien, Irak, Iran och Libanon. Den första gruppen med 205 flyktingar anlände till Sverige från Libanon under första halvåret 1967. Den största koncentrationen av denna etniska grupp finns i Södertälje med omnejd.

Den assyriska/syrianska namnkonflikten, d.v.s. vilket namn som är rätt, assyrier eller syrianer, är en politiskt laddad fråga, men båda grupperna är överens om att de är ett och samma folk, har samma religion och talar samma språk.

Enligt Anders Lago, kommunalråd i Södertälje 1988-2011, är folkgruppen Sveriges mest väletablerade invandrargrupp. 2011 efterträddes Anders Lago av Boel Godner. I mars 2016 invaldes hon i Sveriges kommuner och landstings (SKL) styrelse. Enligt LT Södertälje (13 mars 2016) tror hon att kommunens långa erfarenhet av flyktingmottagande var en av anledningarna till att hon valdes in i styrelsen. Det är också en av de viktigaste frågorna hon vill vara med och driva i SKL. I mars 2018 utsågs Boel Godner till ”Årets politiker” av Dagens Opinion.Hon var nominerad tillsammans med Peter Hultquist (S) och Helena Lindahl (C). Juryns motivering till Godners nominering löd: ”för att ha tagit fajten med kriminalitet och utanförskap och lyckats vända kurvorna uppåt och gjort Södertälje till modellen som andra kan ta efter. Bidrog dessutom till att regeringen nu ser över EBO-lagstiftningen.”

Det assyriska/syrianska köket kombinerar de europeiska köken tillsammans med exotiska kryddor och ingredienser, maten är varierad och rik och är den största influensen på modern arabisk mat. Många traditionella syrianska rätter är enkla att tillaga och är baserade på korn, grönsaker och frukt. Yoghurt, ost, gurka, aubergine, kikärtor, nötter, tomater, bulgur och sesam är populära och används i många olika rätter. Persilja och mynta används i stora mängder liksom lök, citron, vitlök och olivolja. Pitabröd serveras till alla måltider.

Olika bakverk fylls med grönsaker och grönsaker fylls med kött. Köttet grillas ofta över kol. Lamm är det populäraste köttet, men även kyckling och fisk är populära, till maten äter man vanligen ris och sallad.

En typisk syriansk måltid inleds med mezze, vilket kan bestå av upp till fyrtio eller femtio olika smårätter.

I dryckesväg finns arabiskt kaffe eller chai, vilket är te. Man har också egen tillverkning av mineralvatten i de syrianska bergen.

Tabuolle Foto: Fehmi Bargello

Tabuolle
Foto: Fehmi Bargello

Till efterrätt äter man gärna booza, vilket är glass. Andra populära desserter är olika honungsdoppade bakverk med russin, nötter eller ost. Baqlawa är en populär efterrätt över hela Mellanöstern och består utav filodeg som bakas tillsammans med nötter och täcks med honung. Halawat al-jibna är en sirapstoppad degig bakelse fylld med glass eller färskost.

Kultursmakarna kan tipsa om Tabuolle, en grönsaksrätt, och två varmrätter Frike med kött, mandel och pinjenötter och Auberginegryta med lamm.

Källor:
SVT
Wikipedia
LT Södertälje – 13 mars 2016

 

 

4 comments for “100 000+ assyrier/syrianer i Sverige firar nyår 1 april

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *