Tangyuan ett måste på Yuanxiao-festivalen

Tangyuan – klibbiga risbollar – hör starkt ihop med Yuanxiao-festivalen, eller lyktfestivalen, som markerar slutet på det kinesiska nyåret.
Huvudingrediensen är grötrismjöl och tangyuanbollarna kan vara fyllda eller ofyllda. Fyllningen kan smaka sött eller umami. Vanliga fyllningar är hackade nötter, sesamfrön, kandisocker, choklad, jordnötssmör eller en pasta gjord på de röda bönorna som är så vanliga i Kina och som kallas azukibönor.
När bollarna är färdiga sänks de ner i kokande vatten. De får koka i några minuter, och när de är klara flyter de upp till ytan.

Sesamfyllda Tangyuanbollar Foto Leechunfoo

Sesamfyllda Tangyuanbollar
Foto Leechunfoo

De serveras i en skål tillsammans med vattnet de kokade i, eller en ingefärssirap. När bollarna är uppätna kan man även dricka upp vattnet som tagit lite smak från bollarna.
Här förmedlar vi ett recept från bloggen Whimsicaljottings  som drivs av en Malaysiska bosatt i Italien. Prova att byta ut sesamfyllningen mot något annat också.

Ingredienser för 16-20 klibbiga risbollar:
2,25 dl klibbigt rismjöl/grismjöl
Cirka 2 dl vatten
½ dl svarta sesamfrön
½ dl socker
4 msk osaltat smör

Ingefärssirap:
1,2 l vatten (reducerat till 9,5 dl efter kokning)
1 ¼ dl socker
1 ¼ dl ingefära (skala och krossa sedan lätt med den platta sidan av en kniv)

Gör så här:
1. Rosta de svarta sesamfröna på medelvärme tills du känner doften av svaras sesamfröna. Tänk på att använda lock, eftersom fröna börjar sprätta och hoppa när de blir varma. Låt dem svalna.
2. Finfördela sesamfröna i en matberedare, eller mortel till en fin pasta.
3. Lägg de malda sesamfröna i en panna, häll på socker och tillsätt smör och rör ordentligt så att allt blir en tjock smet. Tillsätt mer smör om den är för torr. Låt smeten stå kallt i kylskåp så blir det lättare att fylla bollarna sedan.
4. Häll rismjölet i en skål och tillsätt vatten långsamt tills mjölet bildar en smidig pasta och inte längre fastnar på händerna. Eventuellt behövs inte allt vatten.
5. Dela upp smeten i 16-20 bollar (ju större storleken, desto lättare är det att göra fyllningen). Du kan också färga en del av degen med karamellfärg. Platta ut varje boll i handflatan, och lägg en del svart sesampasta i mitten av den tillplattade bollen. Vik ihop smeten runt sesampastan och rulla den försiktigt och fint till en boll mellan båda handflatorna. Ställ åt sidan.
6. Förbered ingefärssirap genom att koka upp vattnet. Tillsätt ingefära och koka i 10-15 minuter på medelvärme. Tillsätt sockret och koka i ytterligare 5 minuter. Sänk värmen så att det sjuder och reducera till cirka 9,5 dl vatten. Smaka av och tillsätt mer socker om du vill.
7. Koka upp vatten i en annan kastrull och släpp ner de färdigrullade tangyuanbollarna i det kokande vattnet. Låt dem koka tills de flyter upp, det tar mellan 5 och 10 minuter. Lyft upp tangyuanbollarna med en hålslev och lägg dem i ingefärssirapen.

Tangyuan med jordgubbssylt. Foto: Xiaweiyang

Tangyuan med jordgubbssylt.
Foto: Xiaweiyang

Källor:
https://whimsicaljottings.wordpress.com/2010/08/03/black-sesame-tang-yuan/
http://www.mittensrike.se/om-kina/kinesisk-mat/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *