Högtider att uppmärksamma från 26 februari till 8 mars

Gott nytt år igen – Antikens Rom firade nyår den 1 mars och det är det på måndag. Då firas också Baba Marta, välkommen våren i Bulgarien. Och i dag 26 februari avslutas nyårsfirandet i Kina med Yanxiao – Lyktfesten till andarna. Missa inte att det på torsdag är – ”Fössta tossdan i mass” – Smålands inofficiella nationaldag – firas av alla som gillar Småland. Och på denna dag äts förstås massipantååta (marsipantårta) – baka en själv. Fyra länder har nationaldag och dessutom finns matrelaterade dagar att uppmärksamma. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

Här i Forum Romanum i Rom var det säkert fest och glam den 1 mars när romarna firade nyår. Foto: Caroline Maino

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 26 februari
– Yanxiao – Lyktfesten till andarna avslutar nyårsfirandet i Kina, Sydkorea och då är Tangyuan – klibbiga risbollar – ett måste.
– Magha Puja – Sanghadagen (buddhister). Dagen firas till minne av när över tusen av Buddhas efterföljare spontant samlades för att visa sin respekt. Dagen hyllar gemenskapen, sangha, mellan alla som följer Buddhas lära.
– Purim. (judar) – Dagen firas till minne av när drottning Ester och hennes släkting Mordechai med mod och list räddade judarna från att bli förintade i Persien på 400-talet f.Kr. Efter en dags fasta och timslånga uppläsningar ur Esters bok i synagogan följer en maskeradfest. Hamentaschen är kakor som äts under Purim. Observera att judiska högtider alltid inleds vid solnedgången kvällen före.
– Imam Alis födelsedag (shiamuslimer) år 600 efter vår tideräknings början.


Lördag 27 februari
Dominikanska republikens nationaldag*
– Meänkielidagen – meänkieli är ett av Sveriges fem minoritetsspråk. Meänkielidagen är en av fyra tillfällen om året då föreningen Meänmaa firar det tornedalska språket och kulturen med olika kulturarrangemang.


Söndag 28 februari
Kalevaladagen* – den finska kulturens dag. I finsk mat möts öst och väst. Närheten till naturen går som en röd tråd genom alla recept. Till de mer traditionella maträtterna hör ugnsgröt, piroger och grytor. Men här förmedlar vi recept karelska piroger.


Måndag 1 mars
Baba Marta,*, välkommen våren! firas i Bulgarien. Yoghurtsoppan Tarator är väldigt populär i landet.
Bosnien Herzegovina firar självständighetsdag* till minne av då landet blev självständigt från Jugoslavien 1992.
Antikens Rom firade nyår den 1 mars*. Namnen på våra månader kommer också från den tiden.
– Internationella dagen mot diskriminering (FN).
Guam – firar självständighetsdagen den 1:a måndagen i mars. Passa gärna på att test en populär kycklingrätt med ananas och kokos denna dag.
– Rena måndagen (ortodoxa) är normalt en dag som är en fullständig fastedag (då ingen föda bör intagas). Starten på fastan 40 dagar före den ortodoxa påsken. Här förmedlar vi några recept för fastan ur Kokbok för fastan.


Tisdag 2 mars
– Texas nationaldag*, vid sidan om USA:s 4 juli.


Onsdag 3 mars
Bulgariens nationaldag* – firar självständighet från Osmanska riket 1878. Yoghurtsoppan Tarator är väldigt populär i landet.
Mors dag i Georgien*.
– World wildlife day* (FN)
– Världsnaturdagen (WWF)
– Hinamatsuri (japansk tradition) – Dockfestivalen, firar flickor och man ber för deras fortsatta hälsa och lycka.
– Mandelkubbens dag*


Tordag 4 mars
Bananens dag*. Vår populäraste frukt är mycket nyttig – men egentligen är bananen ett bär. Gör Linda Bakkmans stärkande bananpannkakor.
– Ostbågens dag* – för att göra egna ostbågar behöver du en högtrycksmaskin, men vi kan tipsa om recept på förrätt hos matklubben.se.
– ”Fössta tossdan i mass” – Smålands inofficiella nationaldag – firas av alla som gillar Småland. Och på denna dag äts förstås massipantååta (marsipantårta) – baka en själv.


Fredag 5 mars
– Världsböndagen för fred och kristen enhet.


Lördag 6 mars
Ghanas nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1957. Fufu – gröten som blir sked – är landets nationalrätt.


Söndag 7 mars
Punchrullens dag* – kakornas pytt-i-panna gör du själv med detta recept.
– Vasaloppet – körs den första söndagen i mars. Loppet går de nio milen från Berga By i Sälen till Mora. Blåbärssoppa och Vasaloppet hör ihop sedan 1958. Här är ett recept för soppa på dessa nyttiga bär. Läs Lars Nicanders artikel från 2014, när Vasaloppet fyllde 90 år.


Måndag 8 mars
Internationella kvinnodagen* – firas sedan många år på många håll i världen. Läs mer om vad Kurdo Baksi och Bönor för bönor gör denna dag.
Mors dag i Afghanistan, Albanien, Kosovo, Armenien, Azerbaijan, Bosnien Herzegovina, Bulgarien, Kroatien, Kazakhstan, Laos, Makedonien, Modlavien, Montenegro, Rumänien, Slovenien, Serbien, Tajikistan, Vietnam*.
Maslenitsa, pannkaksveckan, smörveckan, Ryssland. Den firas i år från 8 mars. Den firas sju veckor före den ortodoxa kyrkans påsk. Man brukar också säga att det är under vinterns sista vecka. Blinier, ryska boveteplättar, kan avnjutas hela veckan med många olika tillbehör – kaviar och lök eller hallonsylt och grädde och mycket mer.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *