Lyktfestivalen avslutar det kinesiska nyåret

Nyårsfirandet i Kina avslutas alltid vid den första fullmånen under det nya året, det vill säga den första månadens femtonde dag i den kinesiska månkalendern.  Avslutningen är en festival som varar i tre dagar – en höjdpunkt i nyårsfirandet. Den är känd under namnet Lyktfestivalen, men de flesta kineserna kallar den fortfarande för Yuanxiao-festivalen. Yuanxiao är små dumplingsbollar gjorda av klibbigt rismjöl med fyllning. I år, 2021, firas den med start 26 februari.

Lyktfestival i Taiwan. Foto: Ting W. Chang

Lyktfestival i Taiwan.
Foto: Ting W. Chang

Lyktfestivalen är förstås känd för sina färggranna papperslyktor. Högtiden i sig är mycket äldre än seden att tända lyktor, över tvåtusen år gammal. Förr trodde man i Kina att de himmelska själarna flög omkring under årets första fullmåne. För att visa dem vägen hem tändes eldar eller facklor. Den ritualen utvecklades till det som i dag är lyktfestivalen som firas både i tempel och parker med färggranna lyktor.

Under lyktfestivalen hängs lyktor av olika form och storlek upp på gatorna. En del är formade som drakar, blommor eller människofigurer från kinesiska sagor. Magnifika utställningar med lyktor ordnas i många städer. Traditionella drak- och lejondanser uppförs på dagen. På kvällen tänds lyktor och praktfulla fyrverkerier bränns av. Högtiden kallas även ibland för ”turistfestivalen” eftersom den blivit väldigt populär bland ditresta.

Det finns många legender om ursprunget till festivalen. Här berättar vi en som Epoch Times skrev om häromåret:
”Yuanxiao var ursprungligen namnet på en palatspiga som kunde göra läckra dumplingsbollar åt kejsare Wudi (156-87 f.Kr.). Efter att hon kommit in i palatset förlorade hon all kontakt med sina föräldrar och systrar, eftersom det var förbjudet för palatsets flickor att kontakta sina familjer.

Hon hade en sådan hemlängtan att hon grät en dag i trädgården. Minister Dong, som plockade några blommor från plommonträden till kejsaren, såg henne gråta. Efter att ha hört hennes berättelse lovade minister Dong att hjälpa henne.
Nästa dag ställde Dong ett bord och en stol på marknaden och låtsades vara en spåman. Alla som kom för att be om lycka valde ut en bambulott med en varning ”bränns den 16:e i den första månaden”. Detta orsakade en hel del oro bland folket.

Detta rapporterades även till kejsare Wudi som också blev orolig. Han bad alla ministrarna att komma till slottet omedelbart för att be om råd. Alla ministrarna var tysta eftersom de var för rädda för att hitta en lösning. Minister Dong föreslog:
– Eldens gud gillar att äta söta dumplingsbollar. Vi kan be Yuanxiao att göra några dumplingsbollar som ska serveras till honom vid en böneceremoni på kvällen innan den 16:e. Alla invånare borde gå ut och tända fyrverkerier för att mota bort oturen ifrån dem. Att ha fyrverkerier överallt ser ut som vi har tagit fyr. Jadekejsaren är mycket barmhärtig i sin himmel och han kan få Eldens gud att upphöra med att straffa oss.

Kejsaren Wudi var mycket nöjd med Dongs förslag och beslutade att följa vad Dong sagt.

Det var fullt med folk på gatorna kvällen den 15:e. Yuanxiao gick fram på gatan tillsammans med de andra palatsflickorna, som var och en höll antingen en skål med dumplingsbollar gjorda av Yuanxiao eller en lång bambustör där en lykta hängts upp i den ena änden.

När flickans föräldrar och systrar såg lyktan från palatset med Yuanxiaos tecken på, blev hennes föräldrar och systrar mycket upphetsade och reciterade högt: Yuanxiao. När flickan följde ropen på sitt namn hittade hon sina föräldrar och systrar. Hela familjen kunde återförenas vid den tidpunkten.
Ända sedan dess har Yuanxiao blivit en viktig del av Lyktfestivalen.”

Kinesisk traditionell lykta. Foto: Jack Parkinson

Kinesisk traditionell lykta.
Foto: Jack Parkinson

Tangyuanbollar
Sättet att göra Yuanxiao eller tangyuanbollar varierar i Kina. Fyllningen i Yuanxiao är antingen söt eller salt. I gamla tider var dumplingsbollarna oftast sötade och fyllda med socker, valnötter, sesamfrön, rosenblad, sötade mandarinskal, röd bönpasta, dadelpasta, lotusfröpasta eller fruktpasta. En enda ingrediens eller någon kombination kan användas som fyllning. I moderna tider har salta varianter av malet kött, grönsaker eller en blandning av dem, lagts till.
Här förmedlar vi ett recept på tangyuanbollar.

Källor:
http://www.epochtimes.se/Kinesiska-Lyktfestivalen-a20827.html
http://se.gbtimes.com/livsstil/lyktfestivalen-yuan-xiao-jie
https://en.wikipedia.org/wiki/Lantern_Festival

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *