Homentaschen – hör Purim till

Den här kakan är det enda som man av tradition äter på Purim, det vill säga i övrigt äter man vad man vill. Homen- eller Haman-taschen betyder Hamans fickor. Haman är en biblisk person i Esters bok. I synagogan läser man denna kväll just Esters bok. Varje gång namnet Haman nämns slår man i bänken eller gör annat oväsen, så att man inte kan höra hans namn. Enligt boken Judisk glädje av Vera Komissar, utgiven av Megilla-Förlaget 1999, där vi hittat det här receptet är det lite arbete att laga till dem. Men så smakar de också gott, berättar boken. Kakorna formas till en trekantig napoleonhatt och har en fyllning av vallmofrön.

Hemgjorda Hamentaschen Foto från Wikipedia

Hemgjorda Hamentaschen
Foto från Wikipedia

Ingredienser till degen till cirka två dussin kakor:
200 g margarin
300 g mjöl (5 dl)
2 ägg
½ dl vatten
30 g jäst
3 msk socker

Fyllningen i kakorna består av:
250 g vallmofrö
2 ägg
100 g russin
1 msk apelsinmarmelad
1 msk honung
1 msk socker

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Degen blandas väl och får vila medan fyllningen blandas.

Vallmofröna skållas i en sil och mals i köttkvarn två gånger tillsammans med marmeladen. Lägg i övriga ingredienser och blanda det hela väl.

Degen kavlas tunn på ett mjölat bakbord. Man formar cirkelrunda plättar med ett vanligt glas. Mitt på varje plätt lägger man en matsked av fyllningen. Degen formas till en trekant. Tryck ihop degen så att den inte spricker upp under bakningen. Man kan smörja lite äggvita utmed kanten för att hålla ihop degen.
För att få en trekantig form tipsar en almanacka från 1995 så här: Lyft höger och vänster sidor mot mitten och låt dem mötas över fyllningen. Lyft underkanten upp mot mitten så att den möter de andra två sidorna.

Kakorna penslas med vispat ägg och sätts på ett bakplåtspapper. Kakorna gräddas i 225 grader i cirka 20 minuter, tills de är jämnt ljusbruna. Den som inte tycker om vallmofrö kan i stället använda hackade nötter, russin och fikon som blandats och malts på samma sätt som tidigare nämnts.

2 comments for “Homentaschen – hör Purim till

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *