Lax med teriyakinudlar och sockerärtor

Lax och teriyakisås är en mycket god kombination. Rätten passar bra när du vill uppmärksamma någon högtid i Japan, till exempel den 11 februari när landet har nationaldag. Det här receptet är en idé vi fått från en liknande rätt med kyckling. Glutenfri blir det lätt om du väljer risnudlar i stället för äggnudlar. Vi förmedlar även ett recept på teriyakisås.

Teriyakisås eller Teriyakimarinad är en söt japansk sojasås som är mycket god att marinera och grilla fisk, kött, grönsaker eller kyckling med. Den är enkel och snabb att laga berättar sajten Receptfavoriter och skriver vidare:
Teriyakisås är enkel och snabb att laga av ljus soja (exempelvis Kikkoman) samt socker. Gott är det också med japanskt risvin i. Det kan uteslutas dock. Här har jag rett den lite med maizena men man kan också koka ner teriyakisåsen till önskad tjocklek.
Tänk på att använda ljus japansk soja som är en färskvara (och förvaras i kylen). Oxiderad soja och soja som inte luktar gott längre använder du ej till denna sås. Vidare funkar inte kinesisk mörkare soja.

Nedanför laxreceptet förmedlar vi Receptfavoriters recept på teriyakisås.

Lax marinerad i teriyakisås med nudlar och sockerärtor.
Foto: Caroline Maino

Ingredienser för 4 portioner:
500 g laxfileer, till exempel frysta portionsbitar
200 g frysta eller färska sockerbönor eller sockerärter
4 knyten äggnudlar eller risnudlar
1 tsk salt
1 msk sesamfrön
1 flaska teriyakisås – eller en sats enligt receptet nedan.

Gör så här:
1. Skär laxen i kuber och lägg i en skål. Häll halva flaskan teriyakisås över och låt stå i kylen några timmar.
2. Skär sockerbönorna på snedden och koka snabbt upp dem någon minut i saltat vatten.
3. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen.
4. Häll av vattnet från nudlarna och lägg tillbaka i kastrullen. Blanda med resten av teriyakisåsen och sockerbönorna.
5. Stek laxkuberna hastigt i sin teriyakimarinad.
6. Lägg upp nudelblandningen på ett serveringsfat, lägg laxkuberna ovanpå och strö sesamfrön över.
6. Servera på förvärmda tallrikar.

 

Ingredienser till 4 portioner teriyakisås:
0,5 dl socker
3 dl ljus japansk soja, förslagsvis Kikkoman
0,5 dl mirin, japanskt risvin
1 msk maizena + 0,5 dl vatten
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar

Gör så här:
Blanda socker och soja samt risvin i en kastrull och koka upp under omrörning.
Rör ut maizenan med kallt vatten och rör i teriyakisåsen under omrörning till önskad tjocklek.
Smaka av teriaykisåsen med salt och peppar.
Teriyakisåsen eller marinaden är klar att användas. Ska du marinera så låter du teriyakisåsen svalna först.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *