Jian Pings jiaozi (dumplings)

Jiaozi (dumplings eller degknyten) och fisk är obligatoriska på nyårsbordet i större delen av Kina. Fisken är symbolladdad eftersom uttalet för fisk (Yu) är det samma som för ordet ”överflöd”. Fisken anses kunna bringa välstånd under det nya året.

images-1

Degknyten eller dumplings

Deg

1 l vetemjöl
1 dl hett vatten + ca 4 dl kallt vatten

Fyllning
500 g fläskfärs (gärna extra fet)
1 vårlök
1 ägg
1 msk hackad ingefära
1 tsk sesamolja
3 msk matolja
2 msk ljus soja
1 tsk salt
3 morötter
2 msk finhackad kinesisk gräslök (eller svensk gräslök)

Dippsås

1 dl risvinäger
2 msk soja
1 msk hackad vitlök
1 tsk sesamolja

Så här gör man
1. Häll mjölet i en matberedare. Blanda först i det heta vattnet under omrörning, fortsätt röra och häll sakta i cirka 4 dl kallt vatten, så att konsistensen blir något grynig. Vält över i en skål. Knåda ihop degen. Täck med fuktad duk och låt vila i en halvtimme.

2. Hacka vårlöken grovt. Blanda alla ingredienser till fyllningen utom morötterna och gräslöken i en matberedare och kör tills det blir en jämn smet. Konsistensen ska vara mjuk och luftig. Häll över i en skål och låt vila cirka en halvtimme.

4. Blanda grönsakshacket med köttfyllningen precis innan knytena ska göras.

5. Gör knytena. Ta en tredjedel av degen i taget. Forma en cirka 3 cm tjock rulle. Dela i cirka 2 cm breda bitar. Pudra lite mjöl på bitarna.

6. Kavla varje bit till en rundel, cirka 7–8 cm i diameter, något tunnare ut mot kanterna. Lägg rundeln i handen och lägg i en matsked fyllning. Knip ihop knytet i mitten och slut den sedan från kant mot mitt.

7. Koka upp en halv liter vatten. Lägg i cirka 12 dumplings. Låt vattnet koka upp igen, häll i 1 dl kallt vatten så att kokningen avbryts. Koka sedan upp igen och upprepa proceduren en eller två gånger till. Knytena är färdiga när de flyter upp till ytan. Servera nykokta med dippsåsen nedan.

Dippsås
. Rör ihop ingredienserna till såsen och servera i en liten skål.

Publicerat i DN 2008-08-11

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *