Sushi – Japans inoficiella nationalrätt

Japan har ingen officiell nationalrätt, men inte desto mindre många goda rätter. På restaurangerna Sticks´n´Sushi som finns både i Köpenhamn och London serveras högklassig japansk mat. Bland annat finns mycket grillat på menyn.

Upgrade_menu

Lyxiga bitar från Sticks´n´Sushi

Den som inte har vägarna dit och vill göra egen sushi, som av många ses som Japans inofficiella nationalrätt, kan göra det med lite god planering och tålamod. Man får inte heller vara rädd för att bli kladdig. Här förmedlar vi ett recept i huvudsak från Allt om Mat. Bli inte besviken om sushin inte blir så fin som på Sticks´n´Sushis bild här intill. Det sägs att det tar tio år att bli en bra sushikock – men skam den som ger sig, så det är väl bara att börja.

På recept.se hittade vi först några användbara Sushitips:
1. Livsmedelsverket rekommenderar att lax som ska ätas rå ska frysas minst två dygn innan den serveras. Det är lättare att skära laxen om den fortfarande är lite fryst. Av den skinn- och benfria mittbiten av laxen är det bästa att först skära strimlor av den tunna delen. Till 3 rullar går det åt ca 75 g lax i långa strimlor. Skär sedan 3 mm tunna skivor av den tjockare delen på laxbiten. Skivorna ska vara något större än riskuddarna. Skär mot fibrernas riktning.

2. Det är viktigt med hygienen när du gör sushi. Tvätta händerna mycket noga eller använd engångshandskar av plast. Det är bra att arbeta med blöta händer och en blöt träsked som sköljts i kallt vatten, det hindrar riset från att fastna. Sushin är allra godast nylagad när riset fortfarande är lite ljummet. Om du inte ska äta direkt bör du förvara den i kylen, men äta den samma dag.

3. Nigellafrön: De små svarta fröna har en nötig, pepprig, mild smak. De kan vara svåra att hitta om du inte har någon butik som säljer invandrad mat. Du kan ersätta dem med sesamfrön. Både nigellafrön och sesamfrön blir extra goda om de rostas lätt, då framhävs smaken.

Receptet i Allt om Mat ser ut så här:

Foto: Sticks´n´Sushi

Foto: Sticks´n´Sushi

Ingredienser för 4 personer
6 dl  sushiris
7,5 dl  vatten
4 msk  risvinäger
2 msk  mirin – japanskt risvin
2 msk  strösocker
1,5 tsk  salt
2 st  ark sjögräs
nori, rostat i panna (alternativt sesamfrön)
1 st  bambumatta
2 st  crabsticks
0,5 st  avokado
300 g  laxfilé, skinn- och benfri
200 g  tonfisk
200 g  rödtungsfilé
2 st  pilgrimsmusslor
4 tsk  wasabi

Tillbehör: japansk soja, inlagd ingefära, wasabi

Gör så här:
1. Sushi meshi, sushiris: Mät upp riset i en skål och ”tvätta” riset i flera omgångar vatten. Låt därefter riset ligga i rikligt med kallt vatten cirka 30 minuter. Sila bort vattnet och lägg riset i en kastrull med 7 1/2 dl vatten. Koka upp under lock och sänk sedan värmen och låt riset koka under lock cirka 30 minuter. Dra av det från värmen men låt riset stå under lock cirka 30 minuter.

2. Blanda risvinäger, mirin, socker och salt i en kastrull och värm tills sockret löst sig. Låt det svalna. När riset är färdigkokt, häll upp det i en skål. Skölj träsleven eller det redskap du använder i kallt vatten så klibbar riset inte fast. Häll vinägerblandningen över riset och låt det luftas ca 20 min. Fläkta det gärna med en handduk eller solfjäder så blir det blankt.

3. Nori-maki, sjögräsrulle: Lägg ut ett ark sjögräs på en liten bambumatta och lägg på ett lager ris. Hantera riset med blöta händer så fastnar det inte på händerna. Lägg en central sträng av crabstick, lax och avokado ovanpå riset. Samtliga 3 ingredienser skurna i cirka 1 cm tjocka  strängar. Den som vill kan stryka lite wasabi på riset också. Det går även att variera innehållet i rullen. Vanligt är till exempel gurka och japansk omelett.

4. Rulla försiktigt ihop med bambumattan. Fukta noribladet med lite vatten på fingret för att fästa ihop.

5. Nigiri sushi, riskuddar: Den vanligaste formen av sushi. Skär fisken och musslorna i cirka 4 mm tunna skivor.

6. Forma små riskuddar med händerna. Skölj händerna med kallt vatten så inte riset klibbar fast.

7. Stryk på ett tunt lager wasabi på riskudden och lägg på fiskbiten.

8. Skär upp sjögräsrullen, maki, med en vass kniv. Lägg några tillsammans med de andra sushibitarna på en tallrik och servera dem nygjorda med soja, wasabi och gari, som är inlagd ingefära. Den som vill rör ut lite wasabi i sin skål med soja. Ät med pinnar eller med fingrarna och doppa endast fisksidan i sojan. Ät en bit inlagd ingefära mellan sushibitarna för att neutralisera smaken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *