Mast va khiar – persisk gurksallad

Mast va khiar – persisk gurksallad
Foto: Lena Ahlström

Den 11 februari är det Irans nationaldag – uppmärksamma dagen med Khoresht-e bademjan – en persisk lammgryta med aubergine om du vill. Tillbehören Shirazi – en persisk sallad och Mast va khiar – en persiskt gurksallad – gör måltiden komplett. Ja – och glöm inte basmatiriset förstås.

Ingredienser till gurksalladen:

En halv gurka
1 vitlöksklyfta
2 msk finhackad dill
3 msk finhackad färsk mynta
4 dl turkisk yoghurt (10%)
Salt

Gör så här:

  1. Finhacka grönsakerna och rör ned dem yoghurten.
  2. Smaksätt med salt.

Låt salladen stå i kylskåpet en timme så den hinner bli riktigt kall. Alternativt – ställ salladen i frysen – rör om var tionde minut, så att salladen inte fryser. Ta ut salladen efter en timme och rör om igen. Detta blir en krispig variant av sallad med iskristaller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *