Shirazi – persisk sallad

Shirazi
Foto: Lena Ahlström

Den 11 februari är det Irans nationaldag – uppmärksamma dagen med Khoresht-e bademjan – en persisk lammgryta med aubergine om du vill. Tillbehören Shirazi – en persisk sallad och Mast va khiar – en persiskt gurksallad – gör måltiden komplett. Ja – och glöm inte basmatiriset förstås.

Ingredienser till Shirazi:
3 tomater (fint tärnade)
1 gurka (fint tärnad)
1 rödlök (fint strimlade)
1 citron (saften)
3 msk olivolja
2 msk torkad mynta
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Gör så här:

  1. Blanda alla grönsaker i en skål.
  2. Rör samman citronsaft samt olivolja.
  3. Blanda det med grönsakerna och strö över mynta, salt och peppar.
  4. Rör försiktigt så att allt blandas runt ordentligt.

Låt gärna salladen vara i kylen i en halvtimme innan servering, men den går bra att äta direkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *