Souovas med svamp och grädde

Traditionell samisk mat består av renkött och fisk. Kosten har kompletterats med örter och bär när man haft tillgång till det. Maträtterna varierar något över områdena och i olika familjer, även om det finns många likheter, berättar Samiskt informationscentrum.

Jörgen lagar Suovas

Jörgen lagar Suovas på gårdstunet Överst i Granås
Foto: Caroline Maino

Någon särskild nationalrätt har inte samerna. Men här delar vi med oss av ett recept på Suovas, rökt renkött, med svamp och grädde. Souvas är samiska för ”rökt”, är olika former av saltat och rökt renkött. Köttet saltas några dagar innan rökningen.
Man kan äta det tillsammans med potatismos och sylt (oftast lingonsylt) och någon form av sås. Suovas serveras ofta vid till exempel festivaler, eller liknande arrangemang, i pitabröd med sallad till. Det här goda receptet fick jag av gode vännen Jörgen Dan Isacsson som bor Överst i Granås utanför Tärnaby.

Detta behöver du för 4 personer:
500 gram suovas (skivad)
cirka 150 gram svamp, gärna kantareller
1 gul lök
1 msk soja
2 dl grädde
Svartpeppar
Timjan
Salt

Gör så här:
Börja med att bryna svampen i en torr panna så vätskan dras ut. Lägg åt sidan. Hetta upp smör och stek lök och suovas. När det börjar vara färdigt, lägg i svampen  och rör om. Häll över grädde och krydda med svartpeppar, timjan, salt och soja. Servera exempelvis med potatismos eller pressad potatis och gärna även en sallad.

Rårörda lingon eller en gelé på tranbär eller lingon är gott till.

4 comments for “Souovas med svamp och grädde

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *