Landet med många namnbyten

Den 7 februari är det ytterligare en nationaldag att uppmärksamma. Då är det dags att fira Grenadas självständighetsdag. Namnet Grenada kommer från att spanska sjöman tyckte att platsen liknade bergen i Andalusien och därför döpte de platsen till Granada som sedan blev Grenada när britterna tog över.

Grenada har haft många namn. Ursprungsbefolkningen kallade sin ö för Camerhogue. Columbus döpte den till Concepcion. Spanska sjömän tyckte att ön påminde dem om Andalusien, därför kallade de den för Granada. Fransmännen ville sätta sin prägel på landet och döpte det till La Grenad. När britterna tog över makten fick landet/ön heta som det gör idag, det vill säga Grenada.

Befolkningen som bodde på Grenada innan Columbus kom dit kallades för Arawks och kom ursprungligen från Sydamerika. I slutet av 1400-talet gjorde Columbus besök, men landet blev inte koloniserat förrän i slutet på 1600-talet av fransmännen. Ursprungsbefolkningen kämpade emot in i det längsta. Fransmännen fick också slåss hårt för att hålla borta britterna och lyckades, men Frankrike blev ändå av med Grenada vid Versaillesfreden 1783.carenage_grenada_jy

När väl Grenada var i Britternas besittning började de föra dit slavar från Afrika och skapade sockerplantager, där slavarna tvingades att arbeta. Men slavarna på Grenada gjorde revolt. Julian Fedon blev inspirerad av den franska revolutionen. Under hans ledarskap reste sig slavarna i ett våldsamt uppror och tog kontroll över Grenada. Även om upproret krossades var det starka spänningar i landet tills slaveriet avskaffades 1834. Platsen där Fedons läger låg, högt upp i Grenada vackra centrala berg, är idag ett populärt resmål för vandrare.

Självständighet uppnåddes 1974. Grenada blev då en konstitutionell monarki, med en premiärminister och drottning Elizabeth II som statschef, företrädd av generalguvernören. Landets medborgare kommer främst ursprungligen från Afrika, Ostindien eller Europa. Den störst andel av befolkningen, cirka 75 procent, är av afrikansk härkomst. Grenada är en engelsktalande nation. Grenada ligger mellan Trinidad och Tobago i söder och St Vincent och Grenadinerna i norr i östra Karibien.

Här förmedlar vi ett recept på  Grenadas nationalrätt oil down, en mustig gryta.
125px-Flag_of_Grenada.svg

Källor:

http://www.grenadaexplorer.com/History.htm

http://www.gov.gd/about_grenada.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *