Blodpannkaka med stekt bacon och rårörda lingon

Här presenterar vi en samisk maträtt som kanske kan vara ett alternativ om ni vill ha något alldeles extra på matbordet på samernas nationaldag den 6 februari. Det gäller dock att få tag i renblod, vilket förstås kan vara en rejäl utmaning. 

Blodpannkaka med stekt bacon och rårörda lingon Foto: Mia Wibacke Bornberger

Blodpannkaka med stekt bacon och rårörda lingon
Foto: Mia Wibacke Bornberger

Recept till 30-40 plättar

  • 2 ägg
  • 4 dl renblod
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk sirap

Gör så här:
Vispa äggen och rör ihop med de övriga ingredienserna till en smet.
Stek sedan i  smör, gärna i plättjärn.
Servera med rårörda lingon och knaperstekt bacon.

Recept och bild har vi fått låna från Samer.se

Läs om samernas nationaldag i en artikel som Kultursmakarna publicerade till nationaldagen 2014.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *