Galette des rois

Trettondagen är en viktig juldag för de kristna och firas till minne av de tre vise männen som följde en stjärna till Betlehem, där Jesus föddes.
I Frankrike och på den iberiska halvön äts gärna Gateau des rois – Kungskaka: Kungskaka – Wikipedia – denna dag.

En annan variant på kakan heter Galette des rois. I båda kakor finns en liten porslinsfigur. Den som får figuren får bära en kungakrona i guldpapper. Ofta får sällskapets yngsta medlem sitta under bordet medan kakan skärs upp i lika många bitar som antalet i sällskapet. Sedan bestämmer den som sitter under bordet vem som ska ha första biten, andra biten och så vidare. Så gör man ifall porslinsfiguren skulle synas i en skarv eller så.

Galette des rois. Foto: Caroline Maino

Ingredienser till en kaka för 8 personer:
Två plattor smördeg
125 g mandelmjöl
125 g socker
125 g rumsvarmt smör
2 ägg
1 äggula
Några matskedar rom (valfritt)
1 fève – en porslinsfigur (valfritt)

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 220 grader
  2. Arbeta ihop smöret och sockret tills blandningen är en slät och fluffig.
  3. Tillsätt mandelmjölet, de två äggen och romen. Blanda smeten noggrant.
  4. Baka ut den ena smördegsplattan till en rund platta. Lägg den på bakplåtspapper på en bakplåt. Bred ut smeten på plattan – lämna två centimeter kant. Lägg den lilla porslinsfiguren i smeten. Baka ut den andra smördegsplattan till en rund platta och täck smeten med den plattan. Försegla de två plattorna genom att nypa ihop kanterna. Vik upp kanterna så att de blir som en fåll och garnera med tänderna på en gaffel.
  5. Blanda äggulan med lite kallt vatten och pensla ytan på kakan. Rita ett rutmönster på kakan med spetsen på en kniv. Picka några hål på locket så att inte kakan sväller för mycket.
  6. Grädda kakan i cirka 20 minuter i ugnen. Kakan ska vara gyllenbrun.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *