Ännu mera jul

Många kristna firar Jesus födelse runt den 24 och 25 december. De ortodoxa kristna som följer den julianska kalendern firar dock runt den 7 januari. Så vill du ha ännu mer jul så är det bara att haka på.

Anledningen är att de flesta ortodoxa använder sig av den julianska kalendern när det ska fira religiösa högtider, medan resten av världen använder den gregorianska kalendern. Den syrisk-ortodoxa kyrkan firar dock jul den 25 december.

Några som firar sin jul idag är den Etiopiska kyrkan. Enligt vad vi har läst heter den Etiopiska julen Ganna, vilket ska vara ett sorts etiopiskt hockeyspel som spelas på juldagskvällen. Det finns en legend knuten till Ganna-traditionen och enligt den blev herdarna så exalterade, när de fick veta om Messias födelse, att de började vifta med sina käppar och spela Ganna.

200px-Ark_of_the_Covenant_church_in_Axum_Ethiopia

Bild lånad av Wikipedia

Dessa juldagar har kyrkan en speciell gudstjänst där det bland annat ingår traditionell dans och musik. Små barn får enkla, små presenter av sina föräldrar, men julklappsutdelningen i Etiopien är inte så som den är i väst.

Här är några tips på recept som du kan använda under dagen för att få den speciella känslan:

Doro wat, etiopisk kycklinggryta

samt

Injera, etiopiskt surdegsbröd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *