Nyårsrätter på det japanska ”smörgåsbordet”

Under det japanska nyåret som pågår från den 1 till 3 januari hälsar människor varandra med ”ake-mashite-omedetou-gozaimasu” som betyder Gott Nytt år. På nyårsdagen, som är den viktigaste dagen, äts ”osechi ryouri” med många maträtter, i antal inte helt olikt ett smörgåsbord.

Rätter på det "japanska smörgåsbordet" Osechi ryouri ofta presenterade i en Jubako-ox Kuromame kokas med mycket socker, rätt så mycket sojasås och lite salt. För att koka mjukt tilläggs bikarbonat och för att få fin svart färg kokas allt tillsammans med en järnspik. Kuromame kokas på lågvärme, med locket på, i ca 5 timmar. Namasu (lätt inlagd rättika och morot) Namasu är väldigt fräsch och enkel att göra. Strimla rättika och morot smalt och salta dem och låt sedan stå. Krama ur vattnet och lägg rättika och morot i vinäger samt lite socker och salt. I vanliga fall tilläggs en sorts citrusfrukt som heter yuzu (kan stavas yuzo i Sverige) men jag provade med citron i stället. Det blev inte samma doft och smak men det var lika fräscht och gott!

Rätter på det ”japanska smörgåsbordet” Osechi ryouri ofta presenterade i en Jubako-ox

Maten är färggrann och artistiskt presenterad. Varje rätt har en symbolisk innebörd. Här är recept på några rätter som alla är enkla att tillaga – Datemaki, Kuromame och Namasu.

Datemaki - japansk fiskfärsrullad

Datemaki – japansk fiskfärsrullad

Fiskrullader med ägg Datemaki
10 ägg
200 g abborr- eller gösfilé
4 msk vetemjöl
2 msk socker
10 msk fiskbuljong eller mirin, en japansk
kryddsås

Gör så här:

  1. Mosa äggen och fisken i en hushållsmaskin till en jämn massa. Tillsätt vetemjölet, sockret och mirin eller fiskbuljongen.
  2. Bred ut blandningen på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. Grädda i ca fem minuter i 170-180 grader, d.v.s. till dess degens yta blivit en aning brun.
  3. Rulla den sedan på samma sätt som en rulltårta, låt den svalna, och skär upp den i en eller två centimeter tjocka skivor. Serveras kall.
Kuromame (svarta bönor)

Kuromame

Kuromame (svarta bönor)
Kuromame kokas med mycket socker, rätt så mycket sojasås och lite salt. För att koka mjukt tilläggs bikarbonat och för att få fin svart färg kokas allt tillsammans med en järnspik. Kuromame kokas på lågvärme, med locket på, i ca 5 timmar.

Namasu (lätt inlagd rättika och morot)

Namasu (lätt inlagd rättika och morot)

Namasu (lätt inlagd rättika och morot)
Namasu är väldigt fräsch och enkel att göra. Strimla rättika och morot smalt och salta dem och låt sedan stå. Krama ur vattnet och lägg rättika och morot i vinäger samt lite socker och salt. I vanliga fall tilläggs en sorts citrusfrukt som heter yuzu (kan stavas yuzo i Sverige) men en citron inköpt i Sverige  ger lika fräsch och god smak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *