Ake-mashite-omedetou-gozaimasu …

2021 är Oxens år

 …säger man i Japan när man önskar varandra Gott Nytt År. Det japanska nyåret firas i tre dagar. Många japaner besöker tempel och andra religiösa platser under nyårsdagarna för att be om lycka inför det nya året.

Det japanska nyåret inträffar mellan den första och den tredje januari. För att göra nyårsfirandet så storslaget som möjligt förbereds festligheterna in i minsta detalj. Symbolladdade dekorationer och maträtter har en central plats i firandet. Husens framsidor dekoreras med tallgrenar, plommonkvistar och bambugrenar som ska ge familjen styrka, kraft och ett långt liv. På grinden eller över entrén hänger man ett rep av flätad halm dekorerat med vita pappersremsor som ska rena huset och skrämma bort onda andar. Dekorationer innefattar ofta ormbunksblad, en apelsin och en hummer.

Det japanska ordet för bitter apelsin, betyder också ”från generation till generation”. Denna dubbla betydelse gör att den bittra apelsinen platsar bland prydnaderna. Hummerns böjda rygg är en symbol för ålderdomen och önskar människor ett långt liv.

Eftersom nyåret innebär en fullständig nystart blir årets första soluppgång viktig, liksom första skrattet och drömmen på det nya året. Det japanska folket äter en speciell maträtt som kallas för ”osechi ryouri”. Osechi ryouri paketeras i en Jubako-box, som har flera lager. Maten är färggrann och artistiskt presenterad. Varje tallrik har en speciell mening. Räkor symboliserar ett långt liv, söta svarta bönor hälsa, sill fruktbarhet, teriyaki som smakar som små sardiner en lyckad skörd, söta nötter och mosad söt potatis glädje, och så vidare. Söt saké med kanel och andra kryddor är en ceremoniell drink som tros ha makt att förhindra sjukdomar.

Rätter på det "japanska smörgåsbordet" Osechi ofta presenterade i en Jubako-ox Kuromame kokas med mycket socker, rätt så mycket sojasås och lite salt. För att koka mjukt tilläggs bikarbonat och för att få fin svart färg kokas allt tillsammans med en järnspik. Kuromame kokas på lågvärme, med locket på, i ca 5 timmar. Namasu (lätt inlagd rättika och morot) Namasu är väldigt fräsch och enkel att göra. Strimla rättika och morot smalt och salta dem och låt sedan stå. Krama ur vattnet och lägg rättika och morot i vinäger samt lite socker och salt. I vanliga fall tilläggs en sorts citrusfrukt som heter yuzu (kan stavas yuzo i Sverige) men jag provade med citron i stället. Det blev inte samma doft och smak men det var lika fräscht och gott!

Rätterna på det ”japanska smörgåsbordet” osechi ryori är ofta presenterade i en Jubako-box

På nyårsdagen, som är den viktigaste dagen, äts ”osechi ryouri” med många maträtter, i antal inte helt olikt ett smörgåsbord. För er som vill fira med lite japanska rätter förmedlar vi recept på dessa tre rätter – Datemaki, Kuromame och Namasu.

I Japan är det vanligt att skicka nyårskort till släkt och vänner. Nyårskorten är ofta illustrerade med ett speciellt djur varje år. I Japan används nämligen den kinesiska zodiakens tolv djur i tur och ordning för att symbolisera åren.

De flesta japaner spenderar nyåret i stillhet hemma med familjen.
 Man äter, leker traditionella lekar och tittar på speciella nyårsprogram på tv. Under de första dagarna på det nya året brukar man också passa på att besöka sina vänner och släktingar. Det finns en tradition om att ge pengar till barnen under nyåret i Japan. Om man har släktträffar, då är det bra att vara förberedd med lite pengar i små kuvert.

Det är en tradition för japaner att besöka ett tempel under nyårsfirandet. Människor ber till skyddsänglar för hälsa och tur. Vissa välkända tempel får flera miljoner besökare under nyåret varje år. Kvinnor och barn klär upp sig i fina kimonos. Saker man inte gör under nyårsfirandet är att jobba, stressa eller bråka.

Japansk zodiak Foto: onmarkproductions.com

Den japanska zodiaken
Foto: onmarkproductions.com

År 2021 är Oxens år.  Oxens år är det andra i den kinesiska astrologins tolvåriga cykel. Oxens år är det andra i den kinesiska astrologins tolvåriga cykel. För den som är född i oxens år: 1913, 1925, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997 eller 2009, innebär det att hon eller han egenskaper som konservativ, oberoende och respektfull. Oxen tycker om fred och är stark utifrån ett fysiskt perspektiv.
De som föds i oxens år har mycket tålamod, pratar inte mycket men får andra människor att känna sig bättre. De kan dock verka vara lite underliga och trångsynta och kan bli arga ibland. De har ett häftigt humör och även om de oftast inte pratar mycket så är de väldigt vältaliga när de väl gör det. De är oftast lätta att umgås med men kan vara anmärkningsvärt envisa, och de avskyr att misslyckas eller när folk säger emot dem. Oxar passar bäst ihop med ormar, tuppar och råttor, allt enligt kinesisk tankesätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *