En cross over-rätt på Migrationsdagen 18 december

Rödbets- och quinoagryta Internationella migrationsdagen (en FN-dag) den 18 december rekommenderar vi en crossover-rätt i form av en gryta med rödbetor, quionoa och fetaost, som vi hittat på Matklubben.nu. 

Detta behöver du:

3 dl quinoa (torrvikt)
6 dl vatten
En gnutta salt

1 stor rödbeta
1 stor tomat
1/4 fänkålshuvud
½ rödlök
2 vitlöksklyftor, finhackade
400 g körsbärstomater på burk
2 dl förkokta kikärtor eller kikärtor på burk
4 msk (ovispad) vispgrädde
3-4 msk rödvin
1 msk kokos/farin/muscovadosocker
2 tsk äppelcidervinäger
½ kub grönsaksbuljong
1 stjärnanis
½ tsk fänkålsfrön
4 kryddpepparkorn
½ dl torkade tranbär
1 nypa cayennepeppar
Salt
Peppar
Ev. lite vatten
kokosolja/smör/ghee för stekning

Fetayoghurt:
150 g fetaost
1½ dl gräddfil/turkisk yoghurt

Till servering:
Groddar
Färsk timjan
Nymald svartpeppar

Gör så här:

1.Skölj quinoan ordentligt i en finmaskig sil. Lägg i en kastrull med 6 dl vatten och en gnutta salt. Koka upp, sänk värmen och låt puttra tills quinoan är mjuk men fortfarande al dente. Häll av ev. kvarvarande vatten och ställ åt sidan med lock på att svälla och torka upp.

2. Skala och skiva rödbetan till tunna skivor som du sedan grovhackar. Hacka lök och fänkål. Finhacka vitlök. Hetta upp lite kokosolja eller ghee i en stekpanna eller gjutjärnsgryta och fräs rödbeta, fänkål och vitlök i några minuter på medelhög värme tills de börjat mjukna. Addera tomaten och fräs lite till. Ha sedan i resten av ingredienserna förutom kikärtorna och låt puttra medan du gör yoghurtsåsen.

3. Grovhacka fetaosten. Blanda med gräddfilen i en skål genom att mosa fetaosten så mycket du kan med en gaffel. Ställ i kylen att stelna.

4. Återgå till grytan. Krydda upp med salt och peppar. Ha eventuellt i lite vatten om du vill ha grytan lösare. Grytan kan med fördel få stå och puttra ett bra tag så att smakerna hinner fördjupas och utvecklas. Ha slutligen i kikärtorna nån minut innan servering.

5. Servera i djupa skålar med quinoa och en generös klick fetayoghurt. Släng på en handfull groddar, några färska timjanskvistar och avsluta med rejält med nymald svartpeppar. Nom!

Eventuella rester håller i 3-4 dagar i kylen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *