Mukimo – en klassisk kenyansk potatisrätt samt kuku choma

Den 12 december är det Kenyas nationaldag. Fira dagen med mukimo – mosad potatis – och kuku choma, grillad kyckling.
– Karibu, säger Sarah Nyangena. Det är swahili, det officiella språket i Kenya, och betyder varsågod. I boken ”Från donsökaka till maklobe i Bergsjön” av Anna Cederberg Gerdrup berättar Sarah hur man lagar mukimo. Mukimo betyder mosad och består av bland annat potatis och ärtor. Det är en väldigt vanlig rätt i Kenya och den äts ofta även till frukost.

Sleven som Sarah har i handen är ett viktigt redskap i det kenyanska köket. Man använder den bland annat till att ”klappa ihop” olika mos, som till exempel mukimo (betyder mosad).
Foto: Maja Kristin Nylander

Det kenyanska köket har påverkats av det indiska och många indiska rätter har blivit typiskt kenyanska.

Huvudmåltiderna kan bestå av potatis, kyckling, kött ofta i form av grytor. Bulkvaran är dock antingen Irio eller Ugali. Irio är en potatis-majs-bön-gryta eller puré medan Ugali är en ganska hård majsmjölsgröt.

I Kenya äter man mycket kyckling, men också nöt-, får-, get- och kamelkött. Tomat, lök, ingefära och chili används i så gott som all mat och längs kusten används ofta kokosmjölk. Abborrfisken Tilapia och den lilla ndaga (påminner om strömming) är lokala arter som ofta torkas och sedan får puttra till en stuvning.

Läs mer om Kenyas inofficiella maträtt Nyama Choma här.

Mat och kultur
Anna Cederberg Gerdrup skrev boken ”Från donsökaka till maklobe i Bergsjön” för att hon ville göra en positiv mat- och kulturresa genom Göteborg, från södra skärgården till Bergsjön i nordost.
– På min resa med elvans spårvagn har jag intervjuat göteborgare med olika kulturella bakgrunder om deras liv och mattraditioner. Vi har lagat mat och ätit tillsammans, berättar Anna Cederberg Gerdrup. Läs mer om henne och boken här.

Mukimo, en klassisk kenyansk potatisrätt. Här med kyckling. Foto: Maja Kristin Nylander

Ingredienser till Mukimo för 4 personer:  
1 kg potatis av mjölig sort
250 g ärtor
250 g majskorn
2 medelstora lökar
matolja att steka löken i
1 msk socker till ärtorna
salt efter smak

Gör så här:
Skala och koka potatisen så att den går sönder. Koka upp ärtorna. Tillsätt lite socker i kokvattnet. Det gör man för att ärtorna skall behålla sin gröna färg. Hacka löken fint. Stek löken tills den blir karamelliserad.

Tina majskornen om de har varit frysta. Skölj ärtorna i kallt vatten för att få bort sockret. Blanda ärtorna tillsammans med potatisen. Mosa ingredienserna. Moset skall vara smidigt och inte för löst. Blanda i löken och majskornen i moset och salta.

Servera moset i en skål, gärna tillsammans med kyckling eller vegetariskt alternativ.

Receptet på kuku choma kommer också från boken. Till denna rätt kan man använda kyckligklubbor, kycklingvingar eller annan valfri del av kycklingen. Kuku choma betyder grillad kyckling. Sarah tycker att man ska använda de kryddor man tycker bäst om i marinaden.

Ingredienser för 4 personer:
500 g kyckling

Marinad:
2 vitlöksklyftor
1 dl matolja
2 msk valfri soja
salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:
Hacka vitlöken fint. Blanda alla ingredienserna i en skål. Lägg i kycklingdelarna och marinera i kylen ett par timmar innan de ska stekas eller grillas. Gott tillsammans med mukimo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *