Nyama choma – Kenyas inofficiella nationalrätt

Kenyas inofficiella nationalrätt är nyama choma – grillat kött. Det lagas gärna när det drar ihop sig till fest. Kanske något att testa när Kenya har nationaldag den 12 december. Ofta görs nyama choma på nötkött, men getkött, lamm eller höna går också bra, eller på en del håll till och med antilop eller zebra.

Det kenyanska köket har påverkats av det indiska och många indiska rätter har blivit typiskt kenyanska. Chapati, ett platt bröd är en väldigt vanlig rätt i landet. Samosa, vilket är köttfyllda knyten är också ytterst populära. Båda dessa är populära indiska rätter.

Huvudmåltiderna kan bestå av potatis, kyckling, kött ofta i form av grytor. Bulkvaran är dock antingen Irio eller Ugali. Irio är en potatis-majs-bön-gryta eller puré medan Ugali är en ganska hård majsmjölsgröt.
I Kenya äter man mycket kyckling, men också nöt-, får-, get- och kamelkött. Tomat, lök, ingefära och chili används i så gott som all mat och längs kusten används ofta kokosmjölk. Abborrfisken Tilapia och den lilla ndaga (påminner om strömming) är lokala arter som ofta torkas och sedan får puttra till en stuvning.
Vanligen tillreds maten i Kenya genom att man kokar den i vatten eller kokosmjölk. Fritering i olja eller kollgrillning är också vanliga tillredningsmetoder. Traditionellt har man använt en spis bestående av öppen eld mellan tre stenar.

Här förmedlar vi recept på Nyama Choma som vi hittade på sajten för Kids-4-Kenya. Kids-4-Kenya startades 2008 som ett sätt att utbilda barn om Kenya, få dem engagerade och tillhandahålla resurser som hjälper. K4K samarbetar med Tillväxt genom lärande och ger stipendier till kenyanska flickor som täcker skolavgifter, förnödenheter och skoluniformer.

Nyama Choma
Ingredienser:

Nyama choma

Nyama choma

1-2 kg revben av nöt eller annat kött som passar för grillning
2 vitlöksklyftor, finhackade
juice av 1 eller 2 citroner
curry – (i Kenya är currymärket Simba Mbili en favorit)
Turmeric – en tropisk växt besläktat med ingefära
koriander, färsk hackad
Paprika
Salt & svartpeppar

Gör så här:
Blanda citronjuice, hackad vitlök och kryddor (efter smak) i en bunke eller skål.
Lägg i köttet och rör runt så att köttet marineras runtom. Låt köttet dra i marinaden i minst en timme.
Grilla köttet över kol eller stek det i ugn på 175 ° C. Använd köttermometer för att se när det är rätt temperatur. Vill du ha köttet rött blir 58-60 ° C bra. Andra köttsorter har andra temperaturer.
Servera med irio eller ugali. Irio är en potatis-majs-bön-gryta eller puré.

Ugali

Ugali och kål

Ugali och kål

Ugali lagas och äts i hela Östafrika och består av en tjock majsgröt som man rullar till bollar och doppar i grytor och såser.
Ingredienser för 4-6 portioner:
1 dl kallt vatten
1 dl gult majsmjöl, grovmalet majsmjöl, polenta eller mannagryn (det mexikanska mjölet Mozerapa är ett bra substitut till det kenyanska mjölet berättar Kids-4-Kenya).
1 tsk salt (frivilligt)
3 dl kokande vatten

Gör så här:
Häll kallt vatten i en medelstor kastrull, tillsätt majsmjöl och salt, blanda och rör kontinuerligt.
Koka upp på hög värme, tillsätt successivt, långsamt och under omrörning 3 dl kokande vatten för att förhindra klumpar.
Minska värmen och låt sjuda, under lock i cirka 8 minuter, rör runt ofta så att det inte fastnar i botten.
Ugalin är färdig när den lätt lossnar från sidorna av kastrullen och inte är klistrig.. Stjälp upp ugalin på ett fat och lägg en djup tallrik över.
Servera genom att skära ugalin i rutmönster, så att var och en tar en bit. Ät den med fingrarna. Forma ugalin med fingrarna till en trubbig liten skopa med grop på änden, doppa den i sås och bit av.

Källor:
http://www.foodetc.se/index.php
http://www.froden.com/kenya/index.php?page=food.html
http://www.taksvarkki.fi/kenia/kenia.php?cat=26&lang=se
http://www.vaccination.nu/mPaginas/pSelectRecord.cfm?paginaID=33&categoriaID=6
http://www.kids-4-kenya.org/index.cfm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *