Rispudding och Bodhikakor på Bodhidagen

sujata4 den blivande Buddah får mjölkriset av Sujata

Den blivande Buddah får mjölkris av Sujata

I samband med att prins Siddharta Gautama nådde upplysning och blev den förste Buddah fick han en sorts rispudding av en flicka. Därför äter många buddhister rispudding och Bodhikakor på Bodhidagen den 8 december.
Här är ett par exempel på traditionella Bodhidags-recept

Madhupayasa – Sött mjölkris, rispudding
Madhupayasa är kommer från orden madhu (honung) och payasa (mjölkris) på sanskrit.

Koka upp ris och mjölk under omrörning.

Koka upp ris och mjölk under omrörning.

Ingredienser
till mjölkriset behövs:
5 dl grötris
5 dl tjock kokosmjölk
2 tsk salt
7,5 dl vatten

till blandning av kokosnötsirap behövs:
800 g fint riven kokos
5 dl sirap (kokosnötssirap)
4 kryddnejlikor
En nypa salt

Gör kokosnötssirapen så här: Häll sirapen i en kastrull och koka upp under omröring. Tillsätt riven kokos och blanda väl. Tag kastrullen från plattan. Tillsätt en nypa salt och kryddnejlikorna, blanda väl.

Gör mjölkriset så här: Häll ris och vatten i en kastrull och koka upp. Koka under lock i 15 minuter. Tillsätt kokosmjölk och salt. Rör runt med träsked, sänk värmen och koka under lock i ytterligare 10-15 minuter, tills mjölken kokat in.

Dela det något avsvalnade mjölkriset i två lika delar. Bred ut ett första lager på minst 1 cm av mjölkriset i en platt fat, Bred ut kokosnötssirapen i ett jämnt lager ovanpå. Täck det med resten av mjölkriset. Var noga med att täcka även sidorna. Det är viktigt att göra allt detta innan mjölkriset svalnar för mycket eftersom det då blir för klistrigt för att hantera. När rispuddingen har svalnat kan den skäras upp och serveras med bananskivor, mango eller jordgubbar eller utan något tillbehör.

Receptet hittade vi på bloggen Harmoniusgrub

Bodhikakor

Bodhikakor

Bodhikakor

Ingredienser:
650 g smör, rumsvarmt
5 dl socker
4 ägg
1 tsk vaniljpulver
1,25 l vetemjöl
2 tsk bakpulver
Grönt (pärl)socker

Gör så här:
Vispa smör och socker poröst i en stor bunke, vispa ner ägg och vaniljpulver. Vänd ner mjöl, bakpulver och salt. Täck över och låt degen vila svalt minst en timme (eller över natten). Färga pärlsocker med till exempel grön karamellfärg eller spenat.

Värm ugnen till 200 grader C. Kavla ut degen på mjölat bakbord till ungefär ½ cm tjocklek. Stansa ut kakor med hjärtformade formar. Pensla lätt med uppvispad äggvita. Placera kakorna på bakplåtspapper med 2-3 cm avstånd. Dekorera kakorna med grönt (pärl)socker Grädda i 6-8 minuter. Låt svalna.

Servera rispudding och kakor med te, till exempel kryddat chai.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *