Kaffeost med hjortronsylt

Kaffeost med hjortronsylt Foto: Teemu Rajala

Kaffeost med hjortronsylt
Foto: Teemu Rajala

Kaffeost – ost med kaffesmak…? Nej, nej – en variant av ost som används till eller i kaffet istället för kaffebröd. Kan passa bra den 6 december på Finlands nationaldag.

Kaffeost njutes bäst på detta sätt, berättar SVT: Fyll ungefär en tredjedel av kaffekoppen med finskuren kaffeost och lite strösocker. Häll på hett kaffe så att det täcker osten. Drick upp kaffet låt osten ligga kvar. Häll på en påtår och vänta på den kulinariska finalen. Drick upp kaffet och njut allra sist med hjälp av skeden av kaffeosten. Gnisslar det mellan tänderna är osten som den ska!

Kaffeost är en traditionell nordfinsk maträtt med gamla anor i norra Finland och i Tornedalen.  Det är en variant av ost som används till eller i kaffet istället för kaffebröd. Att lägga småbitar i kaffet görs främst i Tornedalen. I Finland äter många den i stället vid sidan om och har då gärna hjortronsylt till. Utan tillbehör är smaken ganska neutral. Till skillnad från ost i allmänhet har kaffeosten inte en salt smak.

Tornedalens kvinnor har troligtvis tillverkat kaffeost så länge det funnits kreatur. Den tillverkas av opastöriserad komjölk. Man tillsätter löpe och salt och ostmassan gräddas sedan i ugnen. Tornedalens kvinnor använde kalvens löpmage för att löpesätta mjölken. De hade en speciell klyka som de spände upp löpmagen på för att torka när den inte användes.
Osten gräddades i spånkorgar, saltades och torkades. Kaffeosten har alltid varit ett måste, speciellt vid sammankomster, högtider och fester. ”Nulla caena sine caseum”; ingen måltid utan ost, som de gamla romarna sade.

Ingredienser:
1 dl vispgrädde
1 l mjölk
1 tsk ostlöpe (köps på apotek)

Gör så här:
1.Värm mjölk och grädde till 37°. Blanda i ostlöpe och låt stå 15 min tills det tjocknar. Lägg massan i ett durkslag med silduk och låt vätskan rinna av i kylen över natten.

2. Sätt ugnen på 200°. Bred ut ostmassan i en ugnssäker form ca 15 cm i diameter och grädda i mitten av ugnen ca 40 min.

Låt kallna i formen och servera med hjortronsylt.

Kaffeost går utmärkt att frysa ner och spara till festliga tillfällen.

För dig som vill göra rätten på råmjölk finns kan du följa receptet på svt:s sajt.

Källor:
http://smakasverige.jordbruksverket.se/produkter/produktarkiv/kaffeost.263.html
https://www.svt.se/recept/kaffeost
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kaffeost

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *