6 december hedras Finlands hjältar

Finlands flaggaRepubliken Finland har en kort historia och blev en egen nation först 1917. Under största delen av landets moderna historia, 1157-1809, var Finland en del av Sverige. 1808 erövrades Finland av den ryske tsaren Alexander I:s styrkor, men först 1809 undertecknade Gustav IV Adolf fredsavtalet och Finland blev ett storfurstendöme inom det ryska imperiet med långtgående autonomi. Den 6 december 1917, efter oktoberrevolutionen i Ryssland, förklarade sig Finland självständigt.

Maria Niinimaa, en bekant från Oulu i norra Finland bor numera i Stockholm. Hon berättar om hur hennes familj firat självständigheten, landets nationaldag, under hennes uppväxt i Finland och vilka seder hon tagit med sig till Sverige.

– Min femåriga son, som går på den finska förskolan på Södermalm, kommer att ha festligt och uppklätt nationaldagsfirande under eftermiddagen i förskolans regi, berättar Maria.

Finlands Självständighetsfest

Dansgolvet på slottet 
© Presidentens kansli

Hon själv kommer, precis som majoriteten av den finska befolkningen, traditionellt att tända två ljus, gärna ett blått och ett vitt. Ljusen står i fönstret mellan sex och åtta på kvällen. Klockan sex börjar TV-sändningen från presidentens mottagning. Dit är ett stort antal kända finländare samt utländska medborgare inbjudna. Alla har de under året gjort något speciellt för landet. Under ceremonin delar presidenten ut statliga utmärkelsetecken och den finska försvarsmakten befordrar officerare. Denna mottagning har alltid, precis som Nobelfesten i Sverige, väldigt höga tittarsiffror. Redan tidigare på dagen börjar festligheterna med sändningar från den ekumeniska festgudstjänsten i Helsingfors.

– Det finns inga speciella mattraditioner i samband med nationaldagsfirandet, berättar Maria. Hon berättar vidare att det vid juletider serveras liknande maträtter som i Sverige. På det finska julborden finns sill, julskinka, rökt lax och lutfisk precis som på de svenska. Dessutom hittar du även en del finska specialiteter som de finska lådorna (mättande potatislåda, kålrotslåda och morotslåda) och den delikata rätten Rosolli som är en finsk sillsallad.

Eija-Liisa Kolmeister

Eija-Liisa Kolmeister

För Eija-Liisa Kolmeister, som har finskt ursprung och bor i Sverige sedan många år tillbaka, är nationaldagen viktig.

 – Ja, jag har ett starkt förhållande till Finlands självständighetsdag, säger Eija-Liisa Kolmeister. Jag tänder ett ljus i fönstret, och tittar på presidentens mottagning på slottet i Helsingfors. Det är ungefär som Nobelfesten här i Sverige. Man ser vilka personer som är aktuella inom konsten, vetenskapen, näringslivet och politiken.
– De få veteranerna från kriget, som orkar komma till mottagningen blir bjudna på kaffe. Det är en högtid då man hedrar dem som kämpat för vår självständighet.
När det nu inte finns någon mat förknippad med firandet av Finlands självständighet kan vi ändå rekommendera en  kaka till kaffet, varför inte göra en Kaffeost med hjortronsylt.

Det finska köket
Det traditionella finska köket delar mycket med de svenska, tyska och ryska köken. Men det finns det skillnader i sätten man bereder maten och dryckerna på. De finska rätterna är oftast mindre söta än svenska, och finnarna använder mycket mindre gräddfil (smetana) än deras ryska grannar. Många traditionella ryska och svenska rätter saknar också någon motsvarighet i det finska köket.

Till den finska husmanskosten kan nämnas köttbullar, ärtsoppa och rågbröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *