Fira Albaniens dag med Tavë kosi

Albanien har påverkats av många olika kulturer under årtusenden, bland andra romerska och italienska, grekiska och turkiska och till och med asiatiska. Tavë kosi heter nationalrätten och kan väl passa för att äta på nationaldagen 28 november. Rätten består av lammkött och ris som serveras varmt i ett lerkärl tillsammans med yoghurt och ägg.

Mat från Albanien

Mat från Albanien

Många rätter i Albanien är varianter på Medelhavsmat och mat från Mellanöstern, som till exempel köfte (köttbullar) eller dolma (fyllda vinblad) och de söta baklava till efterrätt. Grekiskinspirerade fyllda grönsaker som paprikor är ganska vanliga liksom turkiskinspirerade köttpajer.

Det albanska köket avspeglar mat och dryck från hela Balkan. Bröd är en stapelvara, det albanska ordet bukë som betyder bröd är synonymt med måltid. Albanerna föredrar lamm framför nöt och gris. I albansk matlagning används kryddor som svartpeppar och Medelhavsörter som oregano, mynta, basilika och rosmarin men även chilipeppar och vitlök. Grönsaker används i nästan varje maträtt.

Den viktigaste måltiden för albanerna är lunch, som ofta består av gjellë (gryta), med långsamt tillagat kött med olika grönsaker som paprika, aubergine, tomater, gurka, och ett urval av baljväxter. I allmänhet är dessa rätter tillagade i lergodsgryta eller sauterade.

Mjölk och mejeriprodukter, som yoghurt, är vanliga inslag i måltiden som grund i många såser och andra rätter. En sallad på färska grönsaker, som tomater, gurka, paprika och oliver hör också till.

Här förmedlar vi ett recept på en rätt som ofta nämns som nationalrätt i Albanien, Tave kosi (ungsstekt lamm med ris och yoghurt), som vi hittade på den australiska radio- och TV-bolaget SBS hemsida.
Rätten är klassisk och populär över hela landet. Möra vitlöksdoftande lammbitar med ris kryddade med oregano under yoghurttäcke gratinerat i ugnen tills de får en gyllene krämig ostliknande yta. Tave kosi kan passa att fira Albaniens nationaldag med den 28 november.

Läs mer vad vi skrev när Albanien fyllde 102 år 2014.

Tavë kosi, Albaniens nationalrätt

Tavë kosi, Albaniens nationalrätt

Ingredienser för 6 personer:
100 g smör
1 msk vegetabilisk olja
1,2 kg benfri lammbog, skuren i 5 cm bitar
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
0,7 dl långkornigt vitt ris
oreganoblad
en knapp dl vetemjöl
6 ½ dl grekisk yoghurt
4 ägg
grönsallad
Gör så här:
Värm ugnen till 180° C eller 160° C om du använder varmluftsugn.
Skär köttet i kuber om 5 cm. Värm 20 g smör och olja i en stor gryta på medelvärme. Krydda lammbitarna och fräs i grytan, rör om då och då. Tillsätt vitlök och låt den steka med i ett par minuter eller tills den blivit gyllene. Tillsätt 2 dl vatten, se till att vätskan täcker köttet. Ställ grytan i ugnen och låt köttet sjuda i 45 minuter eller tills lammet mjuknat.
Tag ur grytan ur ugnen och häll av överflödig vätska tills det återstår 1 ½ dl, rör i ris och oregano. Ställ åt sidan.
Smält under tiden resterande 80 g smör i en liten kastrull. Tillsätt mjöl och låt fräsa under omrörning i ett par minuter. Ställ åt sidan.
Vispa ihop yoghurt och ägg. Krydda och vispa ner mjölblandningen tills det är slätt. Häll över lammet och släta till ytan. Grädda i 40 minuter i ugnen eller tills ytan är gyllene och köttet är mört. Servera varmt gärna med en grönsallad.

Källor:
http://www.albania.al/interest/food-and-drink/traditional-cuisine
http://www.sbs.com.au/food/recipes
http://www.foodetc.se/albanien.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Albanian_cuisine

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *