Albaniens nationaldag är den 28 november

Albanien har sin nationaldag den 28 november. Landet blev självständigt 1912 efter att i 400 år varit en del av det Osmanska riket. Efter andra världskriget blev landet en isolerad kommunistisk diktatur. Sedan muren föll har Albanien utvecklat en demokrati och har också återhämtat sig ekonomiskt.

När jag växte upp var det få som hade någon kunskap om Albanien, det var som en vit fläck. Jag och en klasskamrat blev intresserade av landet och gjorde ett arbete. Vi skrev ett brev till ambassaden eller om det var en vänförening och fick en fin broschyr med vackra bilder. Den gjorde oss inte klokare, den ville till varje pris måla upp en bild av ett lyckat land. Men ingen kunde åka dit på egen hand för att ta reda på hur det stod till. Det jag minns från det arbetet var att män inte fick ha långt hår utan klipptes i tullen. Ytterligare en sak var att landet i princip alltid har varit ockuperat av någon stormakt.

250px-Albania-CIA_WFB_Map

Albanien bild från Wikipedia

Albanerna kallar själva sitt land för Shqipëria eller Shqypnia, vilket betyder ”örnarnas land”. Namnet kommer från en sägen som menar att albanerna härstamma från en svart örn. Nationaldagen firas till minne av att landet blev självständigt från det Osmanska Riket. Albaniens grannar är Montenegro och Kosovo i norr, Makedonien i öst och Grekland i sydost. Det Adriatiska havet och Joniska havet ligger väster om fastlandet.

Albanien har under historien varit ockuperade av olika stormakter. Under en lång tid var Albanien till exempel en provins i romarriket. Senare kom serberna, som mot slutet av 1100-talet hade bildat ett mäktigt rike. När den makten föll på 1300-talet kom osmanerna. Genom gerillakrig lyckades albanerna dock att göra motstånd ända fram till 1479. Efter den osmanska erövringen tvingades en tredjedel av albanerna på massflykt. De flesta av dem som blev kvar konverterade till islam.

År 1912 blev Albanien självständigt. Drygt 50 procent av befolkningen hamnade dock i grannländerna. Efter andra världskriget förvandlades landet till en socialistisk folkrepublik. På 1990-talet skulle Albanien gå från ett isolerat, stalinistiskt reservat till ett normalt land. Omställningen till kapitalism och demokrati blev kaotisk och ibland våldsam. Nu håller Albanien dock på att komma ifatt sina grannar. Bruttonationalprodukten ökar stadigt år efter år och alla moderniteter finns. Landet är inte längre någon vit fläck.

125px-Flag_of_Albania.svg

Albaniens flagga Wikipedia

Nära fem århundraden av osmanskt styre har kraftigt påverkat kulturen. I det albanska köket ingår bland annat turkiska rätter. Här kan du läsa mer om det albanska köket och även få ett recept på Tavë kosi, möra vitlöksdoftande lammbitar med ris kryddade med oregano under yoghurttäcke gratinerat i ugnen tills de får en gyllene krämig ostliknande yta.

1 comment for “Albaniens nationaldag är den 28 november

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *