Glöggens dag

Den 1 december är det Glöggens dag. Sedan 2016 firas Glöggens dag denna dag. Sedan 1800-talet har vi som tradition i Sverige att dricka glögg, framförallt är glöggen förknippad med julen.

Totalt dricks det cirka 5 miljoner liter varje år i Sverige. Den kombineras ofta ett antal olika tillbehör, både i och vid sidan av den ädla drycken.  Passa på att bjuda dina vänner eller kollegor på glögg och pepparkakor för att uppmärksamma dagen, uppmanar temadagar.se.

Traditionen i Sverige att dricka glögg har anor från medeltiden, berättar Spritmuseum. Att dricka varmt kryddat vin har anor långt bak i tiden. Man drack kryddat vin redan i det gamla Grekland. Romarna sötade sitt vin och smaksatte det bland annat med kryddor och blommor.

Under medeltiden var kryddvin mycket populärt i Europa. Kryddorna ansågs hälsobringande, men kunde också dölja dålig smak på vinet. Hypocras var en dryck som fått sitt namn efter läkekonstens fader, Hypokrates.

Den svenska kungen Gustav Vasa var mycket förtjust i klaret, som var en blandning av rhenvin, socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor.

Lutendrank var kung Erik XIV:s speciella favoritdryck. Till hans kröning 1561 bereddes 210 kannor av denna dryck. Förutom vin och kryddor innehöll den också mjölk.

Läs mer om glögg och dess historia här på Spritmuseum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *