Guru Tegh Bahadurs martyrdag

Den 24 november är det Guru Tegh Bahadurs martyrdag. Han offrade sitt liv för att alla människor skulle få rätt att utöva sin egen tro. Dagen firas som en seger för religionsfrihet och kampen mot orättvisor.

Den 16 april 1664 blev Tegh Bahadur den nionde gurun. Han var guru fram till 1675. Under hans tid var förföljelsen och förtrycket stort på den icke-islamistiska befolkningen. Det var främst den norra delen av Indien som utsattes. Kvinnor blev bortrövade och sålda som slavar och heliga platser revs.

Sikhs man, bild lånad av Wikipedia

Sikh, bild lånad av Wikipedia

En skriftlärda inom hinduistiska texter sökte skydd hos Guru Teg Bahadur och gurun försökte övertala den dåvarande mogulhärskaren att upphöra med förtrycket. Det slutade med att den nionde gurun samt tre av hans närmaste anhängare blev avrättade i huvudstaden Delhi.

Han offrade helt enkelt sitt liv för att människor av andra religioner skulle få rätt att utöva sin egen tro. Dagen firas som en seger för religionsfrihet och kampen mot orättvisor.

Grundaren av Sikhismen var Guru Nanak. Han föddes 1469 i byn Talwandi i delstaten Punjab. Han ansåg sig själv inte tillhöra någon specifik tro, samtidigt som han respekterade alla trosinriktningar.  Med ordspråket ”det finns ingen hindu, det finns ingen muslim”menade han att det bara finns en gud och att alla människor är lika inför guds ögon oavsett vilken trosinriktning man tillhör.

Vill du veta mer:

http://www.sikh.se/guruer.php

http://en.wikipedia.org/wiki/Guru_Tegh_Bahadur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *