Panama firar självständigheten den 3 november

Panama city Foto: DirkvdM/Liftarn

Panama city
Foto: DirkvdM/Liftarn

Republiken Panama, som förbinder Nordamerika med Sydamerika, firar sin självständighet den 3 november. Panama blev en del av Colombia vid självständigheten från Spanien  1821. 1903 bröt sig Panama loss från Colombia och firar sedan dess sin självständighet.

Samma år skrev Panama på ett avtal med USA, där USA fick möjlighet att bygga Panamakanalen. USA fick också styresrätt över den och en åtta kilometer bred landremsa på vardera sidan, den så kallade Panamakanalzonen. Kanalen byggdes av ingenjörstrupper i USA:s armé mellan 1904 och 1914. 1977 beslutades att Panamakanalen i sin helhet skulle överföras från amerikansk kontroll till Panama den 31 december 1999.

Panamas kök är hett
Traditionella rätter i det panamanska köket är inspirerade av kreolsk matlagning och är heta och kryddiga. Man äter till exempel kycklingsoppa och kycklinggryta. Andra favoriter är tortillas med ägg och bönor, liksom ost och kött empanadas  (fyllda piroger). Lokala specialiteter är som patacones de plántano (stekta matbananer). Sancocho är en gryta med kyckling eller kött och grönsaker. Tamales är kryddiga pajer inslagna i bananblad.

Fisk är en viktig del av den lokala dieten, till exempel ceviche, vilket är fisk marinerat i limejuice, lök och chilifrukt är en populär rätt.

Ris, bönor, cassava, lök, plantains, paprika, sötpotatis och tomater är vanliga ingredienser, liksom tropiska frukter som bananer, mango, papaya och ananas.

På nationaldagen tycker vi att det kan passa att laga Panamas nationalrätt – Sancocho – kycklinggryta med majs och het peppar. Här är det receptet.
Du som vill lyssna på Panamas nationalsång kan höra den här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *