Hipp hipp – det är den frysta rättens dag

Frysrätten har  också en egen dag. Denna speciella dag infaller alltid första måndagen i november och är instiftad av en Albin Nystedt.

Gillar du frysta färdigrätter? Äter du kanske en sådan till lunch, varje dag eller någon gång i veckan? Om du äter en sådan denna måndag kan du tänka på att idag är det just frysrättens dag. De flesta av oss tycker kanske det är konstigt att denna den frysta rätten har fått en dag. Varför uppmärksamma en maträtt som har tillagats och sedan blivit fryst? Eller så är det kanske inte så konstigt att sätta strålkastarljuset mot en form av mat som blivit allt vanligare. För fastän marknaden dagligen översköljs av nya kokböcker och många av oss vill ha de senaste köken så lagar vi allt mindre mat. I alla fall till vardags. Därför kanske färdigmaten, där frysrätten utgör en del, kanske är värd att få en dag.

250px-Tk_pizza

Fryst pizza (Wikipedia)

Företaget Findus är den största leverantören av djupfryst enportionsmat och säljer mer än 23 miljoner rätter per år. Många gånger har det framförts kritik om att färdigmat skulle vara onyttigt, men det har sällan kunnat bevisats. Däremot måste dessa rätter oftast kompletteras med till exempel grönsaker för att bli komplett.

Däremot är färdigmaten inte alltid det bästa för miljön. Råvaror och förpackningar transporteras ofta långa sträckor. Att kemiska tillsatser (”e-ämnen”)  för att förbättra smak, konsistens och hållbarhet tillsätts är en annan kritik som den färdiga maten fått.

Källa: Wikipedia

Vem Albin Nystedt är och varför han instiftade denna dag, har vi inte hittat någon info om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *