Vepřo-knedlo-zelo – Tjeckiens nationalrätt

Vepřová s knedlíkem a se zelím heter Tjeckiens nationalrätt. Namnet brukar förkortas till Vepro-knedlo-zelo. Rätten består av kumminstekt fläsk, tjeckisk knödel och surkål. Den kan väl passa bra om man vill uppmärksamma landets nationaldag den 28 oktober.

Det tjeckiska köket har påverkats av att landet ligger mitt i Europa. Maträtterna har många likheter med centraleuropeiska rätter samt de ungerska och österrikiska köken. Till baskött hör fläsk, fågel och vilt. Nationalrätten är som sagt ”vepřo-knedlo-zelo”, bakat fläsk med potatisknödel och surkål. Tjeckisk knödel serveras till många rätter men kan på begäran bytas mot till exempel potatis eller, på vissa restauranger, små raggmunkar.

Olika sorters schnitzlar (kött som mörats och panerats), gulasch och korv är andra traditionella rätter.
En rad insjöfiskar är också populära, liksom svamp. Huvudmålet på dagen är lunchen, precis som i grannländerna. Måltiden består ofta av soppa till förrätt, redd eller klar och en huvudrätt som många gånger serveras med knödel eller andra klimpar. Karp är landets nationalfisk som framför allt serveras på julen, även om den går att få tag i året runt.

Här förmedlar vi Michael Krantz recept från spisa.nu. Han tipsar om att man kan komplettera rätten med en sås på stekskyn och lite redning.

Ingredienser för 4 personer

Vepřo-knedlo-zelo – Tjeckiens nationalrätt Foto: Pavel Ševela

Vepřo-knedlo-zelo – Tjeckiens nationalrätt
Foto: Pavel Ševela

1 kg skinkstek
1 msk matolja
1,5 tsk salt
2 tsk vitlökspulver
1 msk senapspulver (Colman´s)
2 msk kummin (hel)
1 tsk svartpeppar (grovmald)
1 gul lök
1 dl öl (3.5%)
25 g jäst (färsk)
3 dl vatten
1 tsk strösocker
2 skivor vitt bröd (smulat)
1 ägg
1 gul lök
500 g surkål (burk går bra)
140 g bacon
1 tsk kummin (hel)
salt & peppar

Tillagning (2 tim )
1. Blanda olja, salt, vitlökspulver, senapspulver, kummin och svartpeppar. Gnid in fläsksteken med kryddblandningen. Skala och hacka löken och lägg i en ugnsfast form, slå på öl och lägg på köttet. Stek mitt i ugnen i 175 grader tills innertemperaturen når 67 grader, använd en termometer.

Klimp
1. Smula jästen i en bunke, slå på fingervarmt vatten och lös upp jästen, tillsätt socker och låt stå någon minut. Blanda mjöl, salt, bröd skuret i små tärningar och vänd ner i jästblandningen. Tillsätt ett ägg och arbeta till en smidig deg. Täck över och låt jäsa 30 minuter. Rulla ut degen till två rullar, sjud rullarna 20 minuter i en stor gryta med saltat vatten.

Surkål
1. Stek bacon i en panna, lyft upp och stek hackad lök. Tillsätt surkålen och krydda med kummin. Smaka av med salt och peppar.

Källor:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Tjeckiska_k%C3%B6ket
http://www.praginfo.com/matdryck/jidlo.htm
http://www.spisa.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *