Fortfarande en älskad knöl

Den 26 oktober är det Potatisens dag. Potatis var länge och tidigare basmat i Sverige. På senare år har den fått konkurrens av mycket annat, även om den aldrig varit helt uträknad. Men att den är en del av den svenska folksjälen och verkligen älskad fick jag uppleva väldigt starkt för några år sedan.

En gång sa en person till mig. ”Du är som en potatis”. Vad menar du med det?, frågade jag lite konfunderad. Ja, du kan liksom användas till allt. Det var kanske något underligt att säga, men jag tror att personen ville uppmuntra mig på något sätt. Det var i alla fall så jag uppfattade det. Och onekligen är det så att går att använda potatis till mycket. Och även mig! Det finns hur många rätter och användningsområden som helst.  Kokt potatis, potatismos, potatisgratäng, klyftpotatis, hasselbackspotatis, raggmunkar, kroppkakor, pommes frites är bara några varianter på allt det som du kan göra av denna lilla knöl. Potatis var ju något som stod på bordet i alla svenska hem under lång tid. Därför kanske det inte är så konstigt att man ville variera sig emellanåt.

250px-Various_types_of_potatoes_for_sale

Bild från Wikipedia

Potatisen kom till Sverige under 1600-talet och genom Jonas Alströmers förtjänst kom potatisen på bred front i de svenska hemmen, där kanske också möjligheten att göra brännvin på den också bidrog till populariteten.

Att potatisen är en del av den svenska folksjälen fick jag uppleva för några år sedan. Jag arbetade på tidningen Råd & Rön och vi ville skriva något om potatis. Den hade under en längre tid varit nedskriven som något riktigt onyttigt. Det var mitt i socker- och GI-debatten. Men nu hade det kommit ny forskning som visade att potatis inte alls var så där onyttig. Dessutom började husmanskosten få en renässans och i den är ju potatisen en naturlig beståndsdel.

Jag skrev alltså en artikel om potatisens väg tillbaka till de svenska hemmen. Att det fanns många sorter och hur man skulle handskas med potatisen för att den skulle hålla längre. Dessutom skrev jag om den senaste forskningen som visade att potatisen inte hade så högt GI och att den innehöll nyttigheter som vi tidigare inte kände till.

På en bild presenterade vi olika sorters potatis för att på så sätt visa på potatisens rikedom. Av någon outgrundlig anledning fick potatisarna fel namn. Det upptäcktes tyvärr försent. Men det var väl inte så farligt tänkte vi. Så fel vi hade. Vi blev fullständigt överösta med brev, mail och telefonsamtal. Råd & Rön har alltid haft en rik läsarkontakt, men jag har aldrig någonsin förr eller senare fått så många brev. Och då har jag skrivit om mycket mer känsliga saker och fått många argsinta meddelande. När jag sedan summerade alla intryck så förstod jag att potatisen fortfarande är het och att den är viktigt för väldigt många.

Det är potatisakademien som tagit initiativet till Potatisens Dag. Tanken är att den ska firas i hela landet då potatisen är skördad. Akademins förhoppning är att det ska serveras potatis i alla landets skolor och äldreboenden, men även på restauranger och givetvis i hemmen.

Fira gärna dagen med Fröken Larssons råraka med kallrökt lax, eller varför inte göra Hasselbackspotatis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *