Ochi – nej, det är inte okey

Den 28 oktober firar Grekland ”Nej-dagen”, Ochi-dagen. Den firas till minne av att den grekiska premiärministern Ioannis Metaxas svarade nej (óchi) på Italiens premiärminister Benito Mussolinis ultimatum den 28 oktober 1940 att Grekland skulle kapitulera. Nejet drog in Grekland i andra världskriget.

Den 28 oktober 1940 ställde Italiens ledare Benito Mussolini ett ultimatum till grekerna. Ultimatumet framfördes till Metaxas av den italienska ambassadören i Grekland, Emanuele Grazzi, vid gryningen 28 oktober 1940. Det var efter en fest i den tyska ambassaden i Aten som kravet framfördes – att Grekland skulle tillåta axelmakterna att gå in på grekiskt territorium och ockupera vissa ospecificerade ”strategiska platser”. Om grekerna inte skulle tillåta detta skulle de bli angripna.

Ultimatumet påstås ha mötts av ett enda kortfattat ord: όχι (nej). Som svar på Metaxas vägran gick italienska trupper som var stationerade i Albanien, som på den tiden var ett italienskt protektorat, över den grekiska gränsen samma morgon. Detta drog in Grekland i andra världskriget.

Under kriget högtidlighölls varje år minnet av den 28 oktober av greker världen runt och i Grekland.
Efter andra världskriget blev det en allmän helgdag som årligen firas i Grekland, Cypern och bland grekiska grupperingar utanför Grekland. Den har blivit en symbol för Greklands suveränitet och motstånd under andra världskriget.

Ochidagen firas med parader av olika slag och många allmänna byggnader pryds med den grekiska flaggan. Du kan fira dagen med en  krämig moussaka.

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ochidagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *