Mma Ramotswes aromatiska köttgryta

Mma Ramotswes köttgryta Foto: Lena Ahlström

I Mma Ramotswes kokbok – en bok med mat från den botswanska privatdetektivens värld i böckerna om Damernas detektivbyrå – finns ett recept på en aromatisk köttgryta med indiska influenser i kryddningen. Botswana har nationaldag den 30 september.

Det här behövs för 6 personer:
1 kg högrev eller grytbitar av nötkött
olja
salt & svartpeppar
3 stora gula lökar
2 tsk medelstark curry
2 tsk paprikapulver
2 bitar ingefära, stora som valnötter
3 – 4 vitlöksklyftor
2 msk tomatketchup
2 msk tomatpuré
1 msk pressad citron
vatten
1 burk hela tomater
3 stora potatisar
1 paprika, gul eller i någon färg du gillar
ev. hackad koriander

Gör så här:

  1. Skala och hacka löken.
  2. Skär köttet i grytbitar och bryn det i olja, lite i taget. Krydda med salt, svartpeppar & curry. Fräs löken och lägg allt i en stor gryta. Krydda med ingefära, vitlök, tomatpuré & ketchup. Fräs en liten stund.
  3. Häll i tomaterna, pressad citron och fyll på med vatten så att det nästan täcker. Koka i 1,5 timme.
  4. Skala och tärna potatisen. Kärna ur och tärna paprikan. Lägg ner i grytan och koka tills allt är klart, cirka 30 minuter.

Servera med ris eller potatis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *