Botswanas nationaldag är den 30 september

Foto: Gorgo

När Botswana blev självständigt 1966 från Storbritannien var det en av världens fattigaste nationer. Tack vare rika diamantfyndigheter och ett stabilt politiskt system är Botswana relativt förskonat från korruption och ekonomin har utvecklats väl. Tillväxten har kommit invånarna till del. Numera klassas Botswana som ett medelinkomstland av FN. Den 30 september är landets nationaldag.

Trots ett relativt väl utbyggt sjukvårdsystem är befolkningen hårt drabbad av hiv-epidemin. De svåraste problemen i dagens Botswana är de sociala och ekonomiska konsekvenserna av epidemin. Botswana var vid 2000-talets början det land i världen med högst antal registrerade hiv-smittade. Cirka 40 % i åldersgruppen 15-49 år, och en tredjedel av den sammanlagda befolkningen (varav en stor andel barn) var smittade; senare har den siffran reducerats något. De sociala följderna är dramatiska, och den förväntade livslängden har minskat betydligt. Resultaten från den systematiska utbyggnaden av sociala tjänster sedan självständigheten riskerar också att gå förlorade på andra områden. De ekonomiska konsekvenserna förväntas också bli stora, med budgetunderskott från 2005.

Botswana är beroende av sin gruvdrift. Inget land i världen har så mycket diamanter i skick att användas till smycken. Dessutom finns det koppar, guld, nickel och natriumkarbonat att hämta i gruvorna och sedan exportera.

Turismen ger också stora intäkter. Turisterna kommer för att se de många olika djurarterna. Olika former av safari är populärt, både för fotografering och för jakt. Även om gruvdrift och turism är landets största inkomstkällor så jobbar de flesta inom lantbruk.

Botswana har många naturreservat och ett rikt djurliv. I sydvästra delen av landet finns öknen Kalahari. Botswana har troligen Afrikas största kvarvarande bestånd av savanndjur.

Tidigt på 1960-talet grundades flera partier. Efter press från nationalisterna inleddes grundlagsförhandlingar 1963, och protektoratet fick först inre självstyre, med Seretse Khama som statsminister. Den 30 september 1966 blev Botswana en självständig republik.

Det botswanska köket 
Botswanas klimat begränsar mängden av odlade grödor. Ändå finns ett stort utbud att tillgå, antingen från lokalt odlat med konstbevattning eller importerat från omgivande länder. Torkade bönlöv är en favoriträtt. Nötkött är också en favorit i landet, och det konsumeras i stora mängder, särskilt vid olika högtider. Getkött, kyckling och lamm är andra favoriter. Lokala specialiteter är till exempel kalaharitryffe. En speciell delikatess i Botswana är den lilla mopane-larven, som kan tillredas på många intressanta sätt. Man kan få den tillredd i varm aska, kokt eller torkad och frityrstekt.

Sorghum och majs är basen i det botswanska köket. Det finns även en mängd bönor och andra grödor. Man äter även hel del gröt, gjord på lokala råvaror.

Traditionell dryck är palmvin, och kgadi som görs av destillerat socker.

Den zimbabwiske författaren Alexander McCall Smiths böcker om Damernas detektivbyrå utspelar sig i Botswana. Om du vill prova ett av vår hjältinna Mma Ramotwes favoritrecept, en kryddstark gryta, finner du receptet här.

 

Källor: SO-rummet, Utrikespolitiska institutet, Wikipedia, Foodetc., Travelmarket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *