75% av koreanerna reser under Chuseok

Ungefär 75% av koreanerna reser under Chuseok. Bilderna är lånade från Koreanska Ambassaden

Ungefär 75% av koreanerna reser under Chuseok
Foto: Lånat från Koreanska Ambassaden

Chuseok, som i år 2020 börjar den 30 september, är en av Koreas tre viktigaste helger. Chuseok är en tre dagars skördefest där nästan alla koreaner åker hem till sina hembyar och umgås med föräldrar och farföräldrar. Eftersom extremt många reser inför denna helg blir det är trångt på tåg, bussar och vägar.

Under Chuseok äter man traditionell koreansk mat och ger varandra presenter. Det gäller att planera inköp och resor i god tid. Varuhusen laddar med presentförpackningar med kött, frisk, fläsk och frukt. En alternativ gåva är presentkort.

På senare år har sättet att fira Chuseok förändrats och många väljer numera att utnyttja helgen till att åka på semester på egen hand eller med sina närmaste familjemedlemmar i stället för med släkten. En del föräldrar åker från landsbygden till sina barn i städerna eftersom det tar kortare tid än för barnen att ta sig till sina hembyar.

Även om firandet förändrats på senare år är helgen fortfarande väldigt viktig för de allra flesta.

Att dela en måltid med släkten är en viktig del av firandet Bilderna är lånade från Koreanska ambassaden

Att dela en måltid med släkten är en viktig del av firandet
Bilderna är lånade från Koreanska ambassaden

Chuseok är en högtid när familjer och anhöriga träffas och delar en måltid som traditionellt innehåller nyligen skördat ris, riskakor, olika pannkakor och färska frukter.

Riskakor serveras på många olika sätt och kan vara både söta efterrätter, soppor eller het mat. De riskakor som serveras som mat än något fastare i konsistensen än de söta som serveras som kakor eller dessert och är alltså inte alls likt de riskakor vi är vana vid. Här är ett recept som vi hittat på Hallyu.se.

Källa: Koreanska ambassaden i Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *