Landet med äldsta nationaldagen firar

Den 3 september är det San Marinos nationaldag. Landet har världens äldsta nationaldag och den firas för att landet blev republik år 301. Det har funnits påstående om att Sverige skulle ha haft ett krig med landet under många år, men så verkar inte vara fallet.

190px-San_marino_flagge

Bild: Wikipedia

Landet San Marino har flera festivaler och evenemang, även om de inte är så kända. En av de mest populära är Medievalsdagen. Under denna speciella dag, kan eleverna i skolorna klä upp sig i kostymer och på så sätt få återuppleva den skönhet som en gång dominerade det medeltida San Marino. En annan populär dag är just när man firar San Marino dag som uppmärksammar inrättandet av en republik för många hundra år sedan. Denna dag firas bland annat med fyrverkerier på kvällen.

San Marino kallas ofta för världens äldsta republik och är den enda av de medeltida stadsstaterna på italienska halvön som fortfarande finns kvar. Troligen grundades landet av den kristne stenhuggaren Marinus. Han var förföljd och här kunde han få en fristad för att fortsätta att hugga sten och sprida kristendomen. Först bestod landet bara av Monte Titano, men år 1463 allierade sig landet mot hertigen av Rimini. Som ett tack från påven Pius II fick San Marino några slott och städerna Fiorentino, Montegiardino och Serravalle. Senare ville även staden Faetano bli en del av republiken. Med sina 61 kvadratkilometer är landet en av världens allra minsta självständiga stater. Republiken ligger på östra sidan av den italienska halvön, drygt en mil från Adriatiska havet och med badorten Rimini som närmaste större stad.

300px-Bornhöft

Krigsslag Bild: Wikpedia

Det finns en del påstående att San Marino och Sverige ska ha haft en pågående konflikt sedan krigen under 1800-talet och att fred inte slöts förrän på 1970-talet. Även det trettioåriga kriget spökar som förklaring för detta påstådda krig. Att Sverige och San Marino haft diplomatiska förbindelser sedan 1921, och att San Marino förhållit sig neutralt i samtliga väpnade konflikter sedan 1463 talar emot detta. Det finns heller varken krigs- eller fredsförklaringar.

Det Sanmarinska köket påminner mycket om det italienska köket. Landet har starkt influerats av medelhavsköket, men har också många egna unika rätter och produkter. Fagioli con le cotiche, en julsoppa med bönor och bacon är en känd maträtt. Här förmedlar vi ett recept för Piadina, ett sorts tunnbröd som äts varmt med fyllning av till exempel färskost och lufttorkad skinka.

Här kan du se hur Fagioli con le cotiche görs:

Källor: Wikipedia

Här kan du se hur en ”Torta Tre Monti” tillverkas, ett känt bakverk från San Marino:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *