Piada/Piadina – populärt bröd i San Marino och Emilia-Romagna

San Marino är en av Europas mikrostater och är helt och hållet omgivet av Italien. San Marino kallas ofta för världens äldsta republik och är den enda av de medeltida stadsstaterna på italienska halvön som fortfarande finns kvar. Läs mer om San Marino här.

Det sanmarinska köket har starka influenser av medelhavskök och av det italienska, särskilt regionerna Emilia-Romanga och Marche som ligger i omedelbar närhet. Landet har även en rad egna unika rätter och produkter. Fagioli con le cotiche, en julsoppa med bönor och bacon är en känd maträtt liksom en rånkaka i lager täckt med choklad,Torta tre monti, uppkallad efter San Marinos tre torn.

Brödet Piadina är en specialitet i både San Marino och den italienska regionen Emilia-Romagna. Piadina, eller Piada är ett sorts tunnbröd med rötter i romartiden. Det är ett platt, cirkelformat bröd som serveras varmt med en fyllning av färskost, lufttorkad skinka, salami, ruccola eller andra ingredienser. Numera serveras Piadina ofta som brödsubstitut, snacks eller som en hel måltid. Allt beror på vilken fyllning du väljer.

Prova på att göra detta den 3 september, när San Marino har nationaldag, om du vill.

Här förmedlar vi ett recept på cirka 14 Piadina

Piadina med skinka och ost. Foto: Kobako

Piadina med skinka och ost.
Foto: Kobako

Ingredienser:
500 g  vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
0,5 tsk  salt
1 1/2 dl  vatten
100 g ister (kan bytas ut mot olivolja om man inte vill använda ister)
2 msk olivolja
Fyllning:
Prosciutto eller annan lufttorkad skinka
Squacheroneosten eller annan Färskost
Ruccola
salami

Gör så här:
Gör ett litet berg av mjöl och salt på en arbetsyta, blanda i ister och bakpulver och så mycket ljummet vatten du behöver för att få en kompakt deg. Gör 14 lika stora bollar och platta ut dem med en brödkavel till 0,5 cm tjocka cirklar med ungefär 15 cm diameter.

Så här steks piadina i den italienska regionen Emilia-Romagna

Så här steks piadina i den italienska regionen Emilia-Romagna

Vanligtvis steks piadina på en mycket het yta av metall eller terrakotta. Prova att använda en nonstick-stekpanna, eller en i gjutjärn. Stek bröden någon minut på var sida, stick ytan med en gaffel för att undvika luftbubblor. Sänk värmen om bröden tar för mycket färg.
Servera genast med fyllning av till exempel en typisk lokala bredbar färskost, Squaqquerone, samt parmaskinka och ruccola . Piadinan kan förvaras i fuktig handduk och värmas på nytt i stekpanna nästa dag.
Källor:
http://www.italymagazine.com/recipe/piadina-romagnola-recipe
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sanmarinska_k%C3%B6ket
https://en.wikipedia.org/wiki/Sammarinese_cuisine
http://alltommat.se/recept/piadina-med-farskost-och-rucola/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *