Tchad blev självständigt 11 augusti 1960

 

Thad Foto: Rei-artur

Tchad
Foto: Rei-artur

Frankrike gick in i Tchad 1891 och den franska koloniala expansionen ledde till att ett protektorat, med militär närvaro och administrativt inflytande bildades år 1900. 20 år senare hade Frankrike säkerställt fullständig kontroll över kolonin som de behöll ända fram till Tchads självständighet den 11 augusti 1960.

Efter andra världskriget gav Frankrike Tchad ställning som territoire d’outre-mer (utomeuropeiskt förvaltningsområde) och dess invånare fick rätt att välja representanter till Frankrikes nationalförsamling och Tchads nationalförsamling. Tchad gavs självständighet den 11 augusti 1960 och firar denna dag som sin nationaldag.

Kvinnor som hämtar vatten CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2176681

Kvinnor som hämtar vatten
Foto: Wikimedia Commons/Rebecca Musarra

Norra delen av Tchad ligger i Saharaöknen. Tchad indelas i tre större geografiska regioner: en ökenzon i norr, ett torrt Sahelbälte i mitten och en mer fruktbar savann i söder. Tchadsjön, som landet är uppkallat efter, är den största våtmarken i Tchad och den näst största i Afrika.

De flesta tchadier lever i fattigdom och bedriver jordbruk och boskapsskötsel för husbehov. Sedan 2003 har råolja blivit landets främsta källa till exportinkomster, istället för den traditionella bomullsindustrin.

Hirs är stapelfödan i Tchad. Det används till att göra bollar som doppas i såser. Fisk är populärt och behandlas och säljs vanligtvis antingen soltorkad och lättrökt eller enbart rökt (större fiskar). Carcaje är en populär söt dryck som utvinns ur hibiskusblad. Alkoholdrycker saknas i norr men är populära i södern, där folk dricker hirsöl, som kallas billi-billi när det framställs av röd hirs och coshate när det görs av vipphirs.

I Tchad kan det hända att man serverar man zucchini tillsammans med hirs eller ris, men det är också ett gott tillbehör till kötträtter. Här är ett recept där jordnötter ger zucchini en god smak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *