Vattenmelonen – perfekt för varma dagar och midjan

Den 3 augusti är det vattenmelonens dag. Då kan man passa på att svalka sig och släcka törsten med en frukt som är perfekt för alla som vill hålla igen på kalorierna. Över 90 procent av vattenmelonen är vatten och 100 g innehåller endast 34 kalorier. 

Vattenmelon från Marocko. Foto från Wikimedia Commons

Vattenmelon från Marocko.
Foto från Wikimedia Commons

Vi äter mycket vattenmelon under varma sommardagar och det är ett perfekt livsmedel som både släcker törsten och ger oss vitaminer och mineraler. Den består till drygt 90 procent av vatten och 6 procent socker. Dessutom innehåller den vitaminerna A, B och C och är ett av få födoämnen som innehåller stora mängder av den kraftfulla antioxidant lykopen. Den här antioxidanten är känd för att minska risken för både hjärtsjukdomar och för vissa cancertyper som till exempel prostatacancer och livmoderhalscancer, berättar sajten Dinavitaminer.se.

En portion vattenmelon (cirka 150 g) innehåller 24 procent av det rekommenderade dagsintaget av C-vitaminer och 10 procent av A-vitamin. Vattenmelonen är även full av B-vitaminer, speciellt B6 och B1 plus mineraler som magnesium och kalium.

Vattenmelonen tros ha sitt ursprung i södra Afrika där den växer vilt. Där finns den största variationen av frukten med allt från söta, relativt smaklösa till bittra vattenmeloner.
Det finns bevis för att vattenmeloner odlades i Nildalen under andra årtusendet f.v.t. (före vår tideräkning). Vattenmelonfrön har bland annat hittats i farao Tutankamons grav. Vattenmelon nämns också i Bibeln som ett livsmedel som åts av de forntida israeliterna när de var slavar i Egypten.

Det finns många hundra olika typer av vattenmelon. Det går att hitta röda, rosa, vita och gula sorter i olika storlekar och former. Enligt Guinness rekordbok vägde den tyngsta vattenmelonen 119 kilo, men det finns även uppgifter om vattenmeloner som vägt över 121 kilo.

Det bästa med en vattenmelon är att alla delar av frukten kan ätas – även skalet och fröerna. Kina är i dag det land som producerar flest vattenmeloner. I Kina steks även skalet.

För att fira Nationaldagen Vattenmelon, ha lite vattenmelon till efterrätt ikväll! Skiva upp den och äta den vanligt, laga det på grillen, blanda det i en salsa, eller blanda den i en cocktail, eller gör en underbar Hallon och melonsoppa till efterrätt. En het solvarm dag kan denna melonsoppa svalka gott.

Källor:
http://www.dinavitaminer.se/vattenmelon-ar-rena-halsobomben/
http://www.punchbowl.com/holidays/national-watermelon-day
http://en.wikipedia.org/wiki/Watermelon
http://www.interestingfacts.org/fact/watermelon-facts
http://www.hopechamberofcommerce.com/melon_heritage.htm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *