Passa på att fira brorsan eller syrran!

Syskonkärlekens högtid är en hinduisk helg som infaller vid fullmånen i månaden shravana, vilket i år 2020 infaller den 3 augusti. Dagen heter Raksha bandhan och det betyder ”det skyddande bandet”. Den firas bland annat med att systern binder ett band runt sin brors arm.

Vill du visa din bror eller syster uppskattning? Då kan du passa på att fira dem när det  är Raksha Bandan, Syskonkärlekens högtid. Det finns olika sätt att visa sin kärlek.  Raksha bandhan betyder ”det skyddande bandet” och i Indien är det tradition att systrar knyter särskilda armband, rakhis, runt sina bröders handleder mot allt ont. I gengäld ger bröderna sina systrar gåvor och lovar att beskydda dem. Har man inte lust att fira sitt syskon eller saknar ett sådant kan man istället ge till andra man tycker om, för de här banden är gjorda av kärlekens tråd.

Dagen förbereds på olika sätt. Systrarna köper eller gör armbanden själva. Dessa kan vara både enkla och detaljrika. Bröderna i sin tur köper presenter till sina systrar. I de fall då syskonen bor långt ifrån varandra skickar man ofta en hälsning till varandra. På morgonen klär syskonen upp sig och är tillsammans med den övriga familjen, kanske de tänder ett ljus. Sedan sätter sig syskonen framför varandra. Systern binder armbandet runt broderns handled. Hon ber sedan böner för sin broder. Hon bjuder honom även på godis eller frukt.

Traditionen har många ursprung i religionen. En historia handlar om att det pågick ett krig mellan gudarna och demonerna. En gud, Indra, blev hårt ansatt av en demon men skyddades av ett band som satts runt hans handled av hans fru.

Kanske ska vi ta tillfället i akt att visa vår uppskattning till våra nära och kära denna dag? Förhoppningsvis kommer ditt syskon att vara den person du känner längst i ditt liv. Ibland trivs inte syskon ihop och då kan andra människor bli som ens syskon. För egen del blir det kanske en pling till brorsan och några av mina icke biologiska syskon.

Kanske kommer de här syskonen att fira varandra?

DSC_0176

Eller de här?

HPIM0179

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *