Suassat – Grönländsk soppa på årets längsta dag

Det grönländska köket är traditionellt baserade på kött från marina däggdjur, vilt, fågel och fisk. Koloniseringen och den internationella handeln har dock påverkat köket med influenser från det danska och kanadensiska köket.

Rätten Suaasat är en traditionell grönländsk soppa. Den är ofta gjord på säl, ren eller sjöfågel. Soppan innehåller ofta lök och potatis, kryddad med salt och peppar kanske lite lagerblad. Soppan kan passa på Grönlands nationaldag den 21 juni, årets längsta dag på norra halvklotet.

Inuit som jagar säl i kajak, Kulusuk, Grönland. Foto från Wikipedia

Inuit som jagar säl i kajak, Kulusuk, Grönland.
Foto från Wikipedia

Traditionellt innehåller soppan också val, men eftersom WWF förespråkar att aktivt konsumtionsanvändande av vilda djurarter endast ska ske då sådant användande främjar bevarandet av arten, vilket är högst osannolikt i fallet med kommersiell valfångst, så avstår vi på Kultursmakarna från att rekommendera just val. Tilläggas bör att WWF dock inte har något emot att det bedrivs valfångst av olika urfolksbefolkningar som inuiter i Alaska och tjuktjer i östra Ryssland.

Förr i tiden var kött en extremt viktig del av grönländarnas kost, eftersom det gav energi och näring året runt, vilket behövdes till det fysiskt krävande livet där och den svåra arktiska vintern. Grönlands matkultur är också nära förknippad med det gamla jägarsamhällets starka solidaritet, där det var oerhört viktigt att man delade på sina byten. Idag är mat och måltider fortfarande en central del av den typiskt grönländska gästfriheten, skriver hurtigrutenresan.se

Mattak, det grönländska namnet för narvalens eller vitvalen råa hud, är en annan traditionell specialitet på Grönland. Mattak, som är en viktig källa till C-vitamin, kan avnjutas med lite salt, kryddor och sojasås eller hur familjen normalt äter det.

Mattak, det grönländska namnet för narvalens eller vitvalen råa hud, är en annan traditionell specialitet på Grönland. Mattak, som är en viktig källa till C-vitamin, kan avnjutas med lite salt, kryddor och sojasås eller hur familjen normalt äter det.

Ingredienser till en familjeportion

1 kg färskt eller saltat kött av säl eller val, benfritt eller 2 kg med ben. Fågel eller fårkött går också bra.
3 l vatten
3 morötter
2 purjolök eller en lök
1 selleri eller kålrot
1 kg potatis
80 g fina korngryn eller 80 g ris
salt
peppar
lagerblad

Gör så här:
Det behövs ungefär 1 kg kött utan ben eller ungefär 2 kg kött med ben. Skölj köttet och lägg det i kokande vatten; om köttet är salt, måste det vattnas ur först. Fryst kött kan läggas otinat i grytan, tänk bara på att lägga till extra tid innan det är klart. Skumma vartefter, tillsätt salt, och om köttet är färskt skumma igen. Låt soppan koka sakta tills köttet är mört.Tillsätt riset och alla grönsaker utom purjolöken den sista halvtimmen. Den skalade potatisen tillsätts skuren i bitar, de sista 20 minuterna, och purjolök, skuren i ringar, de sista 8-10 minuter.

Smaka av soppan med salt och peppar. Ta bort grönsaker från soppan och skär dem i bitar, servera dem separat på en tallrik. Ta bort köttet från soppan och placera det på ett fat eller skär det i tärningar. Servera med bröd och senap. Med fågeln tordmule smakar soppan särskilt bra, skriver Nerisassiornermik ilitsersuutit Kalaallit nunaannut tunngatitat. Kogebog för Grønland. Caia Hansen. 1985.

Traditionellt suassat görs på säl- eller valkött och utan grönsaker och potatis.

Ammassat, som är det grönländska namnet på lodda, är en liten fisk i laxfamiljen. Den kommer till Grönland i stora stim under hela året och kan äts kokt eller torkad.

Ammassat, som är det grönländska namnet på lodda, är en liten fisk i laxfamiljen. Den kommer till Grönland i stora stim under hela året och kan äts kokt eller torkad.

Källor:
https://www.hurtigrutenresan.se/utflykter/gronland/en-smak-av-gronland/#.V2OtXo9OLXM
http://home.wxs.nl/~innusupp/special/recept.html
http://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/visopskrift.php?id=19275

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *