Grönland firar årets längsta dag!

Nationaldagen den 21 juni är en folkfest på Grönland och firas över hela landet. Dagen instiftades 1983 av den dåvarande Hjemmestyret. ”Årets længste og dermed lyseste dag var et naturligt valg som Grønlands Nationaldag.” Kanske du också ska slå till och fira med att pröva en Suaasat, en traditionell grönländsk soppa.

Det anordnas program överallt denna nationaldag, den 21 juni. Morgonsång, tal, flagghälsning, gudstjänster, kajakuppvisning är bara något av allt som händer på Grönland under nationaldagen. Det är heller inte ovanligt att se människor klädda i traditionella nationaldräkter.

image_preview-1

Foto: Mats Holmström Norden

Grönland är världens största ö, nästan åttio procent av område är täckt av is och många glaciärer. Området är en del av Danmark, men har en stor grad av självstyre, som utvidgades ytterligare under 2009. Beroendet av Danmark har minskat på senare år, men bidrag från Danmark är fortfarande ett viktigt tillskott till ekonomin. Räkfiske är den viktigaste näringen.

Troligen har området varit bebott de senaste 4 500 åren, först av arktiska folkslag, vars förfäder kom från det som nu är Kanada. Man tror även att nordbor bosatte sig på de södra delen av Grönland i början av 900-talet. Inuiterna anlände under 1200-talet. Av någon anledning försvann nordborna i slutet av 1400-talet.

Grönländarna själva kallar sitt land Kalaallit Nunaat, ”Grönländarnas Land”. Landet har parlamentarisk demokrati av nordisk modell. Den egna lagstiftande församlingen, Inatsisartut, (Grönlands Landsting), består av 31 medlemmar, som representerar fem partier och väljs vart fjärde år. Grönland är medlem i Nordiska rådet men gick ur EEC 1985.

image_preview

Foto: Mats Holmström Norden

Det grönländska köket är traditionellt baserade på kött från marina däggdjur, vilt, fågel och fisk. Koloniseringen och den internationella handeln har dock påverkat köket med influenser från det danska och kanadensiska köket.

Här kommer ett tips på vad du kan laga under dagen: Rätten Suaasat som är en traditionell grönländsk soppa. Den är ofta gjord på säl, ren eller sjöfågel. Soppan innehåller ofta lök och potatis, kryddad med salt och peppar kanske lite lagerblad.

Traditionellt innehåller soppan också val, men eftersom WWF förespråkar att aktivt konsumtionsanvändande av vilda djurarter endast ska ske då sådant användande främjar bevarandet av arten, vilket är högst osannolikt i fallet med kommersiell valfångst, så avstår vi på Kultursmakarna från att rekommendera just val. Tilläggas bör att WWF dock inte har något emot att det bedrivs valfångst av olika urfolksbefolkningar som inuiter i Alaska och tjuktjer i östra Ryssland.

25/11/08

Foto: Leif Josefsen Norden

Källor och fakta:

http://www.norden.org/sv/fakta-om-norden/nordiska-laender-och-faeroearna-groenland-och-aaland/fakta-om-groenland

https://www.landguiden.se/Lander/Europa/Gronland

http://www.greenland.com/da/om-groenland/kultur-sjael/hoejtider/groenlands-nationaldag/

http://www.gronlandsresor.se/fakta.html

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *