Rissoppa på Filippinernas självständighetsdag 12 juni

Filippinernas självständighetsdag (”Frihetsdagen”) är en allmän helgdag i Filippinerna, som firas den 12 juni. Den firas till minne av Filippinernas självständighetsförklaring från Spanien den 12 juni 1898. Dagen är Filippinernas nationaldag.

När svenskar pratar om asiatisk mat är det sällan den filippinska maten vi tänker på. Liksom landet, har den filippinska maten en brokig historia och influenser från både Kina, Malaysia och Spanien. Filippinsk mat är generellt mildare än till exempel thailändsk mat.

Kryddningen är enkel. Salt, peppar och fisksås utgör baskryddor liksom kokos, soja och vinäger av alla de slag. Till det kommer mycket grönsaker och kryddor som går att odla hemma i den filippinska trädgården, till exempel citrongräs och ‘pandan’ som är ett slags blad med nötig smak. Pröva gärna en filippinsk rissoppa. 

Rissoppa Foto: Filipino Arroz Caldo (Luv4food)

Arroz Caldo (filippinsk rissoppa) Foto: Luv4food

Till 6 personer behöver du:
½ kyckling, 3 kycklingklubbor eller kycklinglår (att ben finns med är viktigt för smaken)
4 cm finhackad eller riven ingefära
1 liter vatten
2 dl jasminris eller annat ”sticky rice”
3 msk fisksås
Tillbehör:
Kokta ägg
Hackad salladslök eller vårlök
Stekt vitlök (stek finhackad vitlök tills den börjar bli gyllene och krispig, låt rinna av på hushållspapper)
Pressad citron eller lime
Patis
Vitpeppar
Gör så här:
  1. Koka kycklingen i 1 liter vatten tills genomkokt, ca 30min.
  2. Plocka upp kycklingen och sätt åt sidan.
  3. Tillsätt ris, fisksås och ingefära och låt puttra under uppsyn, rör om ofta så det inte fastnar i botten på grytan. Koka tills det får önskad konsistens, det är en smaksak. Känns soppan för tjock, spä den med lite vatten. Lägg tillbaka kycklingen och krydda med peppar.
  4. Tillsätt löken och pressa lite citron eller lime över soppan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *