Vi gillar frukt – men äter ofta för lite

Den 6 juni är det fruktens dag i Sverige. Vi har inte kunnat hitta vem som har instiftat dagen, men troligen har det firats sedan 1970-talet. De flesta av oss gillar frukt ändå äter vi troligen för lite. Passa på att fira dagen med att njuta av alla härliga frukter – det är ju säsong för det nu.

DSC_0102

Jag och min bror hos fotografen något år innan vi bildade bandet.

När jag och min bror var små startade vi ett musikband tillsammans med grannpojken. Vi hade inte så stor erfarenhet av livet, vi bodde på landet där den största händelsen i veckan var att fiskbilen kom, möjligen i hård konkurrens med den cyklande gubben i byn. Det blev alltså inga sånger med stor dramatik, betongen gungar, brustet hjärta eller liknande. Nej, det blev just en låt om frukt. Den hette rätt och slätt ”Vi gillar frukt” och texten handlade om några som gillade frukt och en som hela tiden poängterade att han inte gjorde det.

Detta alster gjorde ingen större succé, men när vi blev äldre var det ett litet nöje att lyssna på denna otroligt fåniga låt. Tyvärr försvann kassetbandet med låten när min bror flyttade omkring i sin ungdom, annars kunde det vara något att ha för att muntra upp sig en mörk novemberdag.

Många av oss gillar frukt, men ändå äter vi för lite. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter frukt och grönt minst fem gånger per dag. Undersökningar har visat att vi inte når det resultatet.

Grönsaker, frukt och bär innehåller mycket vitaminer, mineraler och andra nyttigheter. De olika färgerna kommer från skyddande ämnen. Äter man mycket grönsaker och frukt minskar risken för bland annat fetma, hjärt- och kärlsjukdom och vissa typer av cancer, enligt Livsmedelsverket.

Men effekten av att äta mycket frukt har debatterats. En överläkare i Trollhättan skrev för några år sedan i DN att frukt inte alls är så nyttigt som Livsmedelsverket hävdar. Han hänvisade till en studie som bekräftade samband mellan frukt och fetma. Det gamla ordspråket ”Ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen” håller troligen fortfarande, bara det inte blir allt för mycket av de goda.

Fruktens dag firas alltså 6 juni varje år. Vi har inte kunnat hitta vem som instiftat den men har funnit uppgifter om att den ska ha firats sedan 1970-talet. Det som firas är fruktens goda smak och egenskaper för hälsan. Möjligen är det så att dagen konkurrerades ut av firandet kring Svenska flaggans dag. Däremot har vi hittat en internationell fruktdag som firas den 1 juli, detta ägde rum i Berlin första gången och har sedan spridit sig. Du kan läsa mer på: http://internationalfruitday.jimdo.com/

250px-Misc_fruit

Här kommer frukt i stora lass. Bild lånad från Wikipedia

Den som vill fira dagen i kulturens tecken kan kanske välja en bok i ämnet. Det finns minst två trevliga böcker där frukten har huvudrollen. En är Solägget av Elsa Beskow. Boken handlar om en skogsälva som hittar  ett stort gult klot i skogen och hon tror då att solen måste ha lagt ett ägg. Även om man inte ska avslöja slutet så kan alla se att så inte är fallet utan att det just är en apelsin. I Sagan om det röda äpplet av Jan Lööf köper en man ett äpple som han lägger i sitt fönster. Hans papegoja får tillsägelse att inte röra äpplet, men det kan han förstås inte låta bli och sedan händer de mest osannolika händelser. Lika rolig för vuxna som för barn.

Det mest naturliga sättet att fira dagen måste ju ändå vara att just äta frukt. Nu finns det mycket att välja på som inte färdats från andra sidan jorden. Låt dig gärna inspireras av våra recept och fira dagen med en Kokospannacotta med fräsch fruktsallad eller kanske grapefruktsallad med avocado eller helt enkelt en frukt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *